Er is nog veel onduidelijk over de consequenties van een no-deal Brexit voor het familierecht. Op het gebied van het familierecht is veel EU regelgeving. Bijvoorbeeld over waar je kunt scheiden of een alimentatieprocedure kunt starten. Maar ook, welke rechter oordeelt of je met je kinderen mag verhuizen naar Nederland of in de omgekeerde situatie naar het Verenigd Koninkrijk als jouw ex-partner daarvoor geen toestemming geeft. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een deal te sluiten, vervallen de EU-regels inzake het familierecht. De Britse rechter zal dan aan de hand van het eigen recht bepalen of hij de zaak in behandeling neemt en in de regel daarop zijn eigen recht toepassen.

De Britse regering heeft aangegeven dat de huidige EU regels te willen incorporeren in het eigen recht. Toekomstige wijzigingen in de EU-regelgeving zullen echter niet doorgevoerd worden zodat er toch verschil zal ontstaan tussen de regelgeving in de EU en die in het Verenigd Koninkrijk.

Met name het wegvallen van de EU-regelgeving op het gebied van de bevoegdheid inzake echtscheidingen en ouderlijke verantwoordelijkheid (Brussel II-bis) wordt als een verlies beschouwd voor cross border familierecht, waarbij EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk betrokken zijn. Dit zal waarschijnlijk tot een toename van bevoegdheidsincidenten leiden, waarbij getwist wordt of de zaak door de Britse rechter moet worden behandeld of door de Nederlandse rechter (of een rechter van een andere EU-lidstaat). Als beide partners Nederlander zijn, blijft het wel mogelijk om in Nederland te scheiden op grond van EU recht.

Verder worden op dit moment de rechterlijke beslissingen van Britse rechters in de Europese Unie zonder ingewikkelde procedure erkend en kan de deurwaarder in Nederland een Britse uitspraak hier ook tenuitvoerleggen. In het geval van een no-deal Brexit is automatische erkenning en tenuitvoerlegging niet meer gegarandeerd, omdat de EU-regelgeving niet meer van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk en daarmee ook de wederkerigheid van het accepteren van elkaars gerechtelijke beslissingen is komen te vervallen. Een beslissing van de EU-rechter kan pas ten uitvoer worden gelegd in het Verenigd Koninkrijk als de Britse rechter besluit de beslissing te erkennen.

Vragen over Familierecht Nederlanders die in VK wonen?
Neem contact op met Sandra (S.L.A.) Verburgt

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

/ Over ons

Onze advocaten verstaan het vak, zijn nuchter en oplossingsgericht. U kunt erop rekenen dat wij van toegevoegde waarde zijn.

19.10
Delissen Martens toegetreden tot 'European Law Firm'
11.05
Internationaal huwelijk: toepasselijk recht huwelijksvermogensregime
17.07
Reizen in coronatijd – mag mijn kind wel of niet met mij mee?