Omgevingsrecht

Het omgevingsrecht regelt de fysieke ruimte om ons heen. Doordat de ruimte in Nederland steeds schaarser wordt, wordt het indelen van de beschikbare ruimte in toenemende mate complexer. Verschillende belangen spelen hierbij een rol. Bij elk besluit dat de overheid ten aanzien van de (openbare) ruimte neemt, zal een afweging moeten worden gemaakt tussen deze, niet zelden tegenstrijdige, belangen.

Het bestemmingsplan

Het belangrijkste instrument waarmee ruimtelijke ordening op gemeentelijk niveau wordt geregeld, is het bestemmingsplan. De bestemmingsplannen kunt u vinden op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/.
In een bestemmingsplan staat waar gebouwd mag worden en waarvoor een gebouw gebruikt mag worden. Als een pand, dat u op het oog heeft, de bestemming wonen heeft, mag u daar in beginsel geen bedrijf vestigen. Daarnaast bevat een bestemmingsplan regels voor een dergelijke functie. Hierbij kunt u denken aan regels voor bouwhoogte, het plaatsen van eventuele bijgebouwen maar ook regels ten aanzien van de mogelijkheden om in beperkte mate af te wijken van het bestemmingsplan.

Indien u bouwplannen heeft of wanneer u bezig bent met (bouw)plannen in uw omgeving, die wellicht nadelig invloed kunnen hebben op uw bedrijfsvoering, kunnen onze bestuursrechtadvocaten u adviseren omtrent de mogelijkheden.

Omgevingswet 2019

Het omgevingsrecht bestaat nu nog uit diverse wet- en regelgevingen. Er zijn maar liefst 26 wetten en een grote hoeveelheid aan ministeriële regelingen en algemene maatregelen van bestuur. Dit maakt dat het als leek lastig is om door de jungle van regels een weg te vinden.

Om het stelsel te vereenvoudigen, heeft op 1 juli 2015 een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een nieuwe Omgevingswet die de regels voor ruimtelijke projecten bundelt. Zo zal het makkelijker worden om ruimtelijke projecten te starten. 

Vragen over Omgevingsrecht?
Neem contact op met Janina (J.E.) Hamann

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.