Overheidsaansprakelijkheid

Handelen door de overheid kan op diverse manieren schade veroorzaken. In sommige gevallen is de overheid voor deze schade aansprakelijk en kunt u daarop aanspraak maken. Er zijn veel manieren waarop u als ondernemer of particulier schade op de overheid kan verhalen.

Onrechtmatige overheidsdaad

Zo kunt u de overheid aansprakelijk stellen voor schade indien zij onrechtmatig heeft gehandeld. Dit noemen wij een onrechtmatige overheidsdaad. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de overheid een pand sluit, en de rechter achteraf oordeelt dat dit niet had mogen gebeuren. De (financiƫle) schade die u als ondernemer door de tijdelijke sluiting heeft opgelopen, zou u op de overheid kunnen verhalen.

Rechtmatige overheidsdaad (nadeelcompensatie, planschade)

Ook als de overheid terecht een besluit heeft genomen, kunt u hiervan nadeel ondervinden. Voorbeeld hiervan is wijziging van het bestemmingsplan, waardoor bouwprojecten mogelijk worden gemaakt. Deze bouwprojecten zouden voor u tot derving van inkomsten uit onderneming of waardevermindering van uw woning kunnen leiden. Men spreekt in dat geval van vergoeding voor planschade of over nadeelcompensatie.

Het vaststellen van schade ten gevolge van overheidshandelen, is relatief eenvoudig. Echter, de vraag is hoe u van schade tot schadevergoeding komt. Dit vergt een gedegen juridische beoordeling en kennis van zowel het bestuursrecht als ook het civiele recht. Onze bestuursrechtadvocaten adviseren u graag omtrent de mogelijkheden.

Vragen over Overheidsaansprakelijkheid?
Neem contact op met Janina (J.E.) Hamann

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.