advocaten familierecht den haag staan u graag bij als u wilt scheiden terwijl u samen met uw partner een huis bezit.

Eigen huis en scheiding

U wilt scheiden, terwijl u samen met uw partner eigenaar bent van een huis. Op het huis rust een hypotheek waar u ook samen voor heeft getekend. Vanwege de scheiding is de kans groot dat u niet in het huis kunt blijven wonen. Wat nu? Er zijn dan drie opties: het huis verdelen, verkopen of onverdeeld laten. U kunt  met uw partner afspreken wie er voorlopig in het huis blijft wonen.

Eigen huis en beperkte gemeenschap van goederen

Als echtgenoten voorafgaand aan het huwelijk geen huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij een notaris, dan zijn zij van rechtswege gehuwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent in principe dat alles wat de echtgenoten bezitten aan goederen, rechten en schulden, van hen beiden is en dat ieder gerechtigd is tot de helft, met uitzondering van wat men bezat voor het huwelijk, schenkingen en erfenissen.  

Waardebepaling van het huis bij een scheiding

Op het moment van ontbinding van de huwelijksgemeenschap, bevriest deze als het ware. De waarde van de te verdelen bezittingen wordt echter pas bepaald op het moment van verdeling. Vaak wordt in overleg een waarde verbonden aan de verschillende bezittingen, om de verdeling praktisch af te kunnen wikkelen. Bij een woning, kan een makelaar via een taxatierapport advies geven over de waarde van de woning. In mediation spreken de scheidende partners met elkaar over de waarde van de woning, met inachtneming van deskundig advies. De echtgenoot die in de woning wil blijven, zorgt voor een hypotheekofferte welke wordt betrokken bij de wijze van verdeling en het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Beslissing van de rechter over de verdeling van het huis

Indien u en uw partner geen overeenstemming kunnen bereiken over de verdeling van de woning, zal de rechter een beslissing moeten nemen. Dit is een laatste redmiddel. De rechter kan  bepalen wie het meeste belang heeft bij toedeling van de woning. Voorts kan de rechter bepalen welke waarde aan de woning wordt toegekend; ook hier geldt dat in alle gevallen een taxatierapport zal worden opgevraagd. Daarnaast zullen de scheidende partners moeten aantonen dat zij de woning kunnen financieren middels het overleggen van een hypotheekofferte. In sommige gevallen is het beter om te verkopen. Wil de andere partner de woning niet verlaten, dan kan vervangende toestemming worden gevraagd zodat het verkooptraject kan worden ingezet. De rechter zal steeds de feiten en omstandigheden van het geval afwegen.

Fiscale aspecten

Vanwege de hypotheekaftrekmogelijkheden is het belangrijk om goed fiscaal advies in te winnen wanneer de woning onderdeel is van de te verdelen huwelijksgemeenschap. Ook wanneer u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd komt het vaak voor dat u samen eigenaar bent van de woning en afspraken moet maken over het wel of niet voortzetten van het fiscaal partnerschap in het jaar dat u gaat scheiden, teneinde uw fiscale mogelijkheden te optimaliseren.

Scheiden met een eigen huis? Wij staan u graag bij

Het verdelen van een woning kan zeer gecompliceerd zijn. Het maken van de juiste afspraken, onder begeleiding van een bekwame advocaat is dan ook van belang. Delissen Martens heeft gespecialiseerde familierechtadvocaten in huis die u hierbij kunnen helpen. Scheiding en fiscaal advies gaan vaak hand in hand. Ook adviseren en procederen wij in erfrechtzaken, zowel op juridisch- als fiscaal vlak. Hoewel ons kantoor gevestigd is in Den Haag, opereren wij in heel Nederland.

/ Team Familierecht

Petra (M.P.J.) Frederiks

Petra (M.P.J.) Frederiks

Advocaat/mediator

Petra (P.R.) Beishuizen

Petra (P.R.) Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Vragen over eigen huis en scheiding?
Neem contact op met Petra (P.R.) Beishuizen

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.