6 opvallende wetten van Singapore

Na ruim 6 jaar als advocaat bij Delissen Martens, staat er nieuw avontuur op mij te wachten. Ik vertrek naar Singapore! Ter voorbereiding heb ik mij verdiept in de wet- en regelgeving, zodat mij niets kan gebeuren. Tijdens mijn onderzoek kwam ik een paar bijzondere regels tegen, die ik in dit afscheidsblog nog graag even wil delen.

1. Kauwgum verbod

Kauwgum importeren (en verkopen) is verboden. Er staat een flinke boete op als je dit toch doet: $100,000 (circa € 60.000,=) en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar voor de eerste overtreding en een boete van $200,000 en/of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar voor de daaropvolgende overtredingen.[i] Je mag overigens dus wel kauwgum kauwen en in privé bezit hebben, maar je kan geen kauwgum kopen in Singapore. Dit houdt de straten in ieder geval wel lekker schoon!

2. Doorspoelen openbaar toilet en urineren in de lift

Je bent in overtreding als je vergeet om door te spoelen na gebruik van het openbare toilet. Ook urineren in de lift (of enige andere openbare ruimte) is verboden. [ii] Het plegen van het eerste strafbare feit lijkt mij lastig te handhaven, tenzij je op heterdaad wordt betrapt. Het tweede verbod vind ik op zich niet heel bijzonder, in Nederland is wildplassen immers op de meeste plaatsen ook verboden bij Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar let op: in Singapore zijn de liften uitgerust met Urine Detection Devices. Die detecteren de geur van urine waarna de deuren worden geblokkeerd en een alarm af gaat. Het zal wel nodig zijn geweest.

3. Naakt thuis rondlopen[iii]

Je riskeert een boete van $2,000 en/of een maximale gevangenisstraf van 3 maanden als je thuis naakt of aanstootgevend rondloopt (en wordt betrapt). En niet alleen een politieagent die jou naakt ziet mag je arresteren; iedereen die jou betrapt heeft het recht om je te arresteren en af te leveren bij een politiebureau. Sluit dus vooral de gordijnen thuis en wees vriendelijk tegen je (over)buren, zodat zij je niet komen arresteren!

4. Zingen in het openbaar[iv]

Je mag geen irritante of buitensporige geluiden of muziek maken in de openbare ruimte. Deze wet ziet er vooral op dat men op straat geen obscene liedjes mag zingen, die andere mensen als aanstootgevend kunnen zien/horen. Je riskeert een boete van maximaal $1,000.

5. Steek altijd over op een oversteekplaats[v]

Als er zich een oversteekplaats binnen 50 meter bevindt, dan moeten voetgangers, fietsers, 'mobility vehicle users' en 'PMD riders' daar oversteken. Om dit te verduidelijken hangt Singapore vól met bordjes om aan te geven waar de dichtstbijzijnde een oversteekplaats is. Roekeloos oversteken of 'Dutch crossing' wordt beboet.       

6. Verbod op spugen en snotteren op straat

Deze regel is maar liefst in twee verschillende Singaporese wetten opgenomen. Op grond van de Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations mag je geen spuug of snot deponeren op straat of op de vloer of ander deel van een openbaar vervoermiddel, in het publieke domein of een andere openbare ruimte.[vi] In de Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act[vii] is opgenomen dat je een boete van maximaal $1,000 krijgt als je spuugt in een coffee shop, markt, eetgelegenheid, school, theater of openbaar gebouw, in een omnibus, treincoupé of ander openbaar vervoermiddel, op een werf of steiger, op de openbare weg, een stoep of elke andere weg, of op elke andere plaats waar het publiek toegang tot heeft (ja, het staat er echt zo specifiek). Dit mag dus ook niet als er een insect je mond in vliegt.

Ik vreesde zelf nogal voor het verbod op zingen in het openbaar (sorry kantoorgenoten die mij al die jaren hebben moeten aanhoren), maar het valt me mee. Ik zal proberen op te letten op de teksten die ik ten gehore breng. Met de overige regels kan ik prima leven!

Delissen Martens, ontzettend bedankt voor de mooie en leerzame jaren! Collega’s, ik ga jullie missen!

Renske Teppema

 

[i] Section 3 and 7 of the Regulation of Imports and Exports (Chewing Gum) Regulations
https://sso.agc.gov.sg/SL/272A-RG4#legis.

[ii] Section 16 resp. 15 of the Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations
https://sso.agc.gov.sg/SL/95-RG3?DocDate=20180611&ViewType=Advance&Phrase= urinated+or+defecated+in+any+sanitary+convenience+with+a+flushing+system&WiAl=1#pr16- .

[iii] Section 27A and 28 of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act  https://sso.agc.gov.sg/Act/MOPONA1906#pr27A-.  

[iv] Section 14 of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act
https://sso.agc.gov.sg/Act/MOPONA1906#pr14-.

[v] Section 3 of the Road Traffic (Pedestrian Crossings) Rules
https://sso.agc.gov.sg/SL/RTA1961-R24?DocDate=20190131#pr3-.

[vi] Section 15 of the Environmental Public Health (Public Cleansing) Regulations
https://sso.agc.gov.sg/SL/95-RG3?DocDate=20180611&ViewType=Advance&Phrase= urinated+or+defecated+in+any+sanitary+convenience+with+a+flushing+system&WiAl=1#pr15-.

[vii] Section 11 (1) (f) of the Miscellaneous Offences (Public Order and Nuisance) Act  https://sso.agc.gov.sg/Act/MOPONA1906#pr11-.

Gepubliceerd op: 14 februari 2020
6 opvallende wetten van Singapore
Delen: