Nieuws  in deze tijd.

Actueel

donderdag 16 januari 2025

Burenruzies door verduurzaming: vergunningen zijn niet altijd het einde van de discussie

vergunning installaties

Vandaag besteedt het Algemeen Dagblad aandacht aan een steeds relevanter thema in de verduurzaming van woningen: burenruzies als gevolg van duurzame installaties zoals warmtepompen en airco’s. Dit artikel vormt de aanleiding om dieper in te gaan op de juridische aspecten van dit probleem, met name op het spanningsveld tussen vergunningen en het burenrecht. Hoewel verduurzaming van groot belang is voor het milieu, blijkt uit de praktijk dat dit soms leidt tot conflicten tussen buren. Zelfs als een vergunning is verleend, blijven spanningen bestaan. Hoe kan dat?

maandag 6 januari 2025

Gewijzigde geschillenregeling per 1 januari 2025

geschillenregeling 2025

Met ingang van 1 januari 2025 treedt een vernieuwde geschillenregeling in werking. Deze wijziging beoogt aandeelhouders meer duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden bij interne conflicten binnen een vennootschap. In dit blogartikel bespreken wij de belangrijkste veranderingen.

maandag 23 december 2024

Zachte landing bij einde handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid

In de media, diverse blogs en artikelen is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de gevolgen van het beëindigen van het zogenaamde handhavingsmoratorium ter zake van schijnzelfstandigen. Enigszins opmerkelijk is dit wel omdat de regelgeving feitelijk niet is gewijzigd. De Belastingdienst heeft alleen maar aangekondigd dat zij na ruim acht jaar de wet weer gaat handhaven.

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 28 november 2024

Het lot van een coach in een grensoverschrijdend gedrag zaak (II)

Grensoverschrijdend gedrag sport

Eerder liet Marc Delissen zich uit over de positie van de coach in grensoverschrijdend gedrag zaken. Die positie was (en is) op z’n minst discutabel te noemen. Daar waar de klager met alle egards wordt behandeld, speelt de coach in veel gevallen de tweede viool. Lees zijn blog.

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.

dinsdag 10 september 2024

De bedrijfsarts: de medische ethiek en een onzorgvuldig onderzoek

bedrijfsarts, medisch ethiek, diagnose bedrijfsarts

In een recente uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege ’s-Hertogenbosch wordt het belang van zorgvuldigheid in het handelen van bedrijfsartsen nogmaals benadrukt. Lees meer over deze zaak waarin een bedrijfsarts zonder gedegen onderzoek de diagnose Alzheimer stelde, met verstrekkende gevolgen voor de patiënt.

maandag 9 september 2024

Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!

Vergoedingsrechten samenwoners

Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. In deze blog wordt deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners besproken. 

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

donderdag 20 juni 2024

Het smartengeld voor de invalide veteraan: de BIV, een afkorting met een fiscaal verhaal. Is het tijd voor een herijking?

Medio 2023 en begin 2024 verschenen artikelen in de media over de belastingheffing op het smartengeld voor veteranen met een rechtspositioneel recht op schadevergoeding. Smartengeld is toch belastingvrij? De Staatssecretaris van Financiën antwoordde: 'Nee'. 'De BIV is weliswaar geen loon, maar als periodieke uitkering wel inkomen en daarom belast voor de inkomstenbelasting'. Wij stellen de vraag aan de orde of de uitgangspunten voor de bepaling van de hoogte van de BIV nog wel voldoen.

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

woensdag 21 augustus 2024

Is mijn aannemer een oplichter?

aannemer oplichter | Delissen Martens

Problemen met een aannemer kunnen variëren van kleine gemaakte fouten in de uitvoering van het overeengekomen werk of tot grote geschillen over grote sommen geld. Soms lukt het niet om daar samen met de aannemer uit te komen en is het nodig om een rechter te laten beslissen wie er gelijk heeft.

dinsdag 9 juli 2024

Ontslag op staande voet wegens niet op tijd terugkeren van vakantie

Ontslag op staande voet wegens vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog

woensdag 3 juli 2024

Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe)

Wagevoe | Delissen Martens

Op 16 mei 2024 gaf de Tweede Kamer groen licht en op 4 juni 2024 volgde de Eerste Kamer: het Wagevoe-voorstel is nu officieel wet. Deze nieuwe wet brengt een aantal veranderingen in de geschillenregeling en maakt duidelijker welke eisen er gelden voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen die een enquêteprocedure willen starten. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het Wagevoe-voorstel voor meer duidelijkheid op dit gebied.

dinsdag 25 juni 2024

Beroep op dwaling na sluiten vaststellingsovereenkomst slaagt niet

Dwaling vaststellingsovereenkomst | Delissen Martens

Rechterlijke uitspraak over dwaling bij vaststellingsovereenkomst: Onlangs wees de rechtbank Zeeland-West-Brabant de vordering van een ex-werknemer af, die vernietiging van de overeenkomst wegens dwaling eiste om zijn nabestaandenpensioen veilig te stellen. Deze zaak benadrukt het belang van grondige juridische advisering bij het sluiten van overeenkomsten. Lees er meer over in dit blogartikel van Jim Kaldenberg

woensdag 12 juni 2024

De basis van een tuchtklacht: de tuchtnormen (artikel 47 Wet BIG)

Tuchtnormen

Onlangs werd er een interessante uitspraak gedaan die de basisprincipes van tuchtnormen helder uiteenzet en inzicht geeft in de toepassing ervan. Lees dit blogartikel om te ontdekken hoe deze recente casus ons meer leert over het indienen en afhandelen van tuchtklachten, en hoe dit van invloed kan zijn op uw praktijk.

dinsdag 11 juni 2024

Verzoek om vast contract onder Wet flexibel werken?

Wet Flexibel Werken

Recent heeft de kantonrechter in Roermond bepaald dat artikel 2 van de Wet flexibel werken (Wfw) ook een basis biedt voor werknemers om hun arbeidsovereenkomst van bepaalde naar onbepaalde tijd om te zetten. Dit biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor werknemers en legt extra verantwoordelijkheid bij werkgevers om zorgvuldig met dergelijke verzoeken om te gaan. In dit artikel bespreken we de implicaties van deze uitspraak en geven we praktische tips voor werkgevers om compliant te blijven m

dinsdag 11 juni 2024

Uitspraken Hoge Raad 6 juni 2024: voor box 3 is werkelijk rendement bepalend

werkelijk rendement | Delissen Martens

Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad in vijf zaken bepaald dat een belastingplichtige die in box 3 een lager rendement heeft behaald dan het fictieve rendement, alleen belast mag worden voor het daadwerkelijk behaalde rendement. Dat betekent dat de herstel- en overbruggingswetgeving die inmiddels in werking was getreden in strijd wordt geacht met het EVRM en het Eerste Protocol bij het EVRM. Dat is nogal wat. Deze blog gaat kort in op wat er is voorafgaan aan deze uitspraak en wat de gevolgen ervan zijn voor de praktijk.