Actueel

Nieuws  in deze tijd.

Actueel

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

vrijdag 28 februari 2025

Hoge Raad verduidelijkt verschoningsrecht bedrijfsarts

Verschoningsrecht

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over het functioneel verschoningsrecht van de bedrijfsarts. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de manier waarop bedrijfsartsen omgaan met medische informatie en hun geheimhoudingsplicht. Wat houdt deze uitspraak precies in, en welke lering kunnen bedrijfsartsen hieruit trekken?

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

maandag 10 februari 2025

Succesvolle wijziging van splitsingsakte: een zeldzaam vonnis in het VvE-recht

Splitsingsacte VvE

Bij Delissen Martens streven we altijd naar de best mogelijke resultaten voor onze cliënten, ook in complexe en ongebruikelijke zaken. Advocaat Thijs van Munster, gespecialiseerd in VvE-recht, heeft onlangs een belangrijke overwinning behaald in een zaak die afwijkt van de gebruikelijke procedures binnen dit rechtsgebied. De rechtbank heeft het vonnis inmiddels gepubliceerd, wat het belang en de relevantie van deze uitspraak onderstreept.

woensdag 12 februari 2025

Tuchtrecht: Zoek het verder maar uit, ik ben weg

Zoek het maar uit

Professionele integriteit en verantwoordelijkheid staan centraal binnen het tuchtrecht. Wanneer een register-expert een opdracht aanneemt, wordt van hem verwacht dat hij deze zorgvuldig en volgens de geldende normen uitvoert. Maar wat als een expert zich halverwege terugtrekt en de opdrachtgever met de gevolgen achterlaat?

vrijdag 24 januari 2025

Kinderopvangtoeslagaffaire: ‘Minder beloven, meer doen’.

kinderopvangtoeslagaffaire

‘Minder beloven, meer doen’. Een treffende titel van het rapport van de spoedcommissie Van Dam dat gisteren, 23 januari 2025, naar buiten is gebracht in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire. Onze collega Ard Borsboom schreef er een blog over.

donderdag 23 januari 2025

Meer dan een handtekening: de rol van informed consent bij cosmetische ingrepen

Informed consent

In deze editie van de nieuwsbrief staat de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege ’s-Hertogenbosch van 8 januari 2025 centraal.

In deze zaak is er een klacht tegen een cosmetisch chirurg ingediend doordat er sprake zou zijn van het opzettelijk fout uitvoeren van de operatie, grensoverschrijdend gedrag, liegen over eerdere prestaties en onvoldoende voorlichting. In deze nieuwsbrief zal de informed consent, de voorlichting over de medische ingreep, centraal staan. Dit klachtonderdeel heeft het tuchtcollege gegrond verklaard. De overige klachtonderdelen zijn ongegrond verklaard.

dinsdag 21 januari 2025

Tuchtrecht: De zaak van de boze buurvrouw

Tuchtrecht

In de wereld van professionele aansprakelijkheid en integriteit speelt het tuchtrecht een essentiële rol. Het waarborgt de kwaliteit en betrouwbaarheid van beroepsbeoefenaars en beschermt daarmee het vertrouwen in specifieke sectoren. Maar wat als een tuchtklacht voortkomt uit een persoonlijk conflict, zoals een burenruzie?

donderdag 16 januari 2025

Burenruzies door verduurzaming: vergunningen zijn niet altijd het einde van de discussie

vergunning installaties

Vandaag besteedt het Algemeen Dagblad aandacht aan een steeds relevanter thema in de verduurzaming van woningen: burenruzies als gevolg van duurzame installaties zoals warmtepompen en airco’s. Dit artikel vormt de aanleiding om dieper in te gaan op de juridische aspecten van dit probleem, met name op het spanningsveld tussen vergunningen en het burenrecht. Hoewel verduurzaming van groot belang is voor het milieu, blijkt uit de praktijk dat dit soms leidt tot conflicten tussen buren. Zelfs als een vergunning is verleend, blijven spanningen bestaan. Hoe kan dat?

donderdag 16 januari 2025

Tuchtrecht: Uitspraak in de zaak van de ongelukkige ballonvaarder

ongelukkige ballonvaarder

Een ontspannen ballonvaart met een onvergetelijk uitzicht over het landschap – zo zou het moeten zijn. Maar wat als een technisch probleem of een verkeerde inschatting ervoor zorgt dat de vaart eindigt in een juridisch geschil? In De zaak van de ongelukkige ballonvaarder wordt duidelijk hoe een ogenschijnlijk avontuurlijke ervaring kan leiden tot een tuchtzaak waarin aansprakelijkheid en professionele verantwoordelijkheid centraal staan.

maandag 6 januari 2025

Gewijzigde geschillenregeling per 1 januari 2025

geschillenregeling 2025

Met ingang van 1 januari 2025 treedt een vernieuwde geschillenregeling in werking. Deze wijziging beoogt aandeelhouders meer duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden bij interne conflicten binnen een vennootschap. In dit blogartikel bespreken wij de belangrijkste veranderingen.

maandag 23 december 2024

Zachte landing bij einde handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid

In de media, diverse blogs en artikelen is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan de gevolgen van het beëindigen van het zogenaamde handhavingsmoratorium ter zake van schijnzelfstandigen. Enigszins opmerkelijk is dit wel omdat de regelgeving feitelijk niet is gewijzigd. De Belastingdienst heeft alleen maar aangekondigd dat zij na ruim acht jaar de wet weer gaat handhaven.

maandag 16 december 2024

Opzegging vs. ontbinding van een aannemingsovereenkomst en het risico van procederen

Aannemingsovereenkomst

Het onderscheid tussen opzegging en ontbinding van een aannemingsovereenkomst is van groot belang. Dit verschil bepaalt niet alleen de juridische afwikkeling, maar heeft ook ingrijpende financiële gevolgen. Een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam illustreert hoe complex dergelijke geschillen kunnen zijn. Linda van der Knaap schreef er een blog over. 

donderdag 28 november 2024

Het lot van een coach in een grensoverschrijdend gedrag zaak (II)

Grensoverschrijdend gedrag sport

Eerder liet Marc Delissen zich uit over de positie van de coach in grensoverschrijdend gedrag zaken. Die positie was (en is) op z’n minst discutabel te noemen. Daar waar de klager met alle egards wordt behandeld, speelt de coach in veel gevallen de tweede viool. Lees zijn blog.

donderdag 21 november 2024

Geen strengere maatstaf voor inbezitneming van publieke grond

publieke grond

De Hoge Raad heeft onlangs bepaald (ECLI:NL:HR:2024:1606) dat er geen speciale of strengere regels gelden voor inbezitneming van publieke grond. Dit betekent dat dezelfde algemene regels uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn, ongeacht of het gaat om grond van een gemeente of een particulier. Lees het blog. 

dinsdag 29 oktober 2024

Indexering partner- en kinderalimentatie 2025

indexering alimentatie 2025

Ieder jaar worden partner- en kinderalimentatie bijdragen op grond van de wet verhoogd met een jaarlijks bekend te maken percentage, de zogenoemde wettelijke indexering, tenzij anders overeengekomen. 

vrijdag 4 oktober 2024

De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht

Sinds kort staat de klachtplicht uit art. 6:89 BW weer in de schijnwerpers in het arbeidsrecht, door twee recente uitspraken van de Hoge Raad. Er is echter nog een andere manier om je rechten als werknemer kwijt te raken, namelijk via het leerstuk van de rechtsverwerking.

woensdag 2 oktober 2024

Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis

europarcs

Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.

woensdag 11 september 2024

Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden

scheiden samenwoners

Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien. 

dinsdag 10 september 2024

Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen

Klachtplicht

Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.