In een opmerkelijke uitspraak van de Rechtbank Den Haag wordt een grens getrokken tussen gerechtvaardigde klachten over overlast en hinderlijk klaaggedrag dat zelf als onrechtmatige hinder kan worden gezien. Deze uitspraak benadrukt dat niet alle vormen van overlast of klachten hierover tot de conclusie kunnen leiden dat er sprake is van onrechtmatige hinder. Lees er meer over in deze blog.
Actueel
Met een groot gevoel voor tijdgeest houden we onze vakkennis op peil. Dat doen we via vakliteratuur, symposia en aanvullende opleidingen. Nieuw verworven kennis delen we ook met u. Bijvoorbeeld via blogs, artikelen, workshops en seminars. Zo heeft ook u altijd de laatste feiten paraat.
Actueel
De klachtplicht en rechtsverwerking in het arbeidsrecht
4 oktober 2024 in Arbeidsrecht, Cassatie
Rechter: Europarcs misleidde vrouw bij koop vakantiehuis
2 oktober 2024 in Aansprakelijkheidsrecht, Cassatie, Contractenrecht, Corporate Litigation, Procesrecht
Mevrouw X wilde een recreatiewoning kopen om die vervolgens te verhuren. Daartoe sloot zij een aantal overeenkomsten met Europarcs Real Estate B.V., waaronder ook een overeenkomst die is aangeduid als ‘𝘬𝘰𝘰𝘱𝘰𝘷𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵’. Daarin is opgenomen dat mevrouw X een nog te plaatsen recreatiewoning 𝘬𝘰𝘰𝘱𝘵 voor € 205.095,- incl. btw. De recreatiewoning zou worden geplaatst op de grond van Resort Kaatsheuvel B.V. waar een huurprijs voor de kavel geldt van € 4.234,- per jaar.
Belangrijke uitspraak Hoge Raad: De klachtplicht is van toepassing op loonvorderingen
23 september 2024 in Arbeidsrecht
Op 20 september 2024 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan: de klachtplicht is ook van toepassing op loonvorderingen. Dit betekent dat een werknemer, die claimt te weinig loon te hebben ontvangen, tijdig moet klagen. Doet hij dit niet, dan kan zijn loonvordering worden afgewezen. Lees er meer over in dit blogartikel.
De bedrijfsarts: de medische ethiek en een onzorgvuldig onderzoek
10 september 2024 in
In een recente uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege ’s-Hertogenbosch wordt het belang van zorgvuldigheid in het handelen van bedrijfsartsen nogmaals benadrukt. Lees meer over deze zaak waarin een bedrijfsarts zonder gedegen onderzoek de diagnose Alzheimer stelde, met verstrekkende gevolgen voor de patiënt.
Toch vergoedingsrechten bij samenwoners – een doorbraak?!
9 september 2024 in Familierecht
Hebben samenwoners recht op vergoeding van hun meerinbreng bij de aankoop van een gezamenlijke woning? In een recent vonnis werpt de Rechtbank Rotterdam een nieuw licht op deze vraag. Familierechtadvocaat Petra Frederiks bespreekt in deze blog deze mogelijke doorbraak voor wat betreft vergoedingsrechten bij samenwoners.
Scheiden als samenwoners of echtgenoten: drie dezelfde vragen, drie verschillende antwoorden
11 september 2024 in Scheiding aanvragen, Scheiding, Dag van de Scheiding
Op 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding 2024. Deze dag is in het leven geroepen door de vFAS ( de vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators) om aandacht te vragen voor de noodzaak van goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners rondom de vraag “Scheiden samenwoners ook?”. In dit blog beantwoordt advocaat Mariska Schreuders aan de hand van één voorbeeldsituatie drie vragen die drie verschillen van een scheiding voor samenwoners en echtgenoten laten zien.
Het smartengeld voor de invalide veteraan: de BIV, een afkorting met een fiscaal verhaal. Is het tijd voor een herijking?
20 juni 2024 in Militair recht, Letselschade militairen en veteranen, Schadeafhandeling militairen en veteranen, Militair Strafrecht
Medio 2023 en begin 2024 verschenen artikelen in de media over de belastingheffing op het smartengeld voor veteranen met een rechtspositioneel recht op schadevergoeding. Smartengeld is toch belastingvrij? De Staatssecretaris van Financiën antwoordde: 'Nee'. 'De BIV is weliswaar geen loon, maar als periodieke uitkering wel inkomen en daarom belast voor de inkomstenbelasting'. Wij stellen de vraag aan de orde of de uitgangspunten voor de bepaling van de hoogte van de BIV nog wel voldoen.
Is mijn aannemer een oplichter?
21 augustus 2024 in Vastgoedrecht
Medisch tuchtrecht: de verwijtende verklaring tegen een ontkennende verklaring
15 augustus 2024 in
De vakantieperiode is aangebroken. Maar wat kan een werkgever doen als een werknemer niet op tijd terugkeert naar het werk? Op 18 juni 2024 oordeelde het Gerechtshof te Arnhem-Leeuwarden dat een werknemer van Interboat Shipyard (“Interboat”) te Zwartsluis terecht op staande voet ontslagen was, omdat hij niet op tijd terugkeerde na zijn vakantie. Lees er meer over in deze blog.
Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (Wagevoe)
3 juli 2024 in Ondernemingsrecht, Aandeelhoudersovereenkomst, Aandeelhoudersgeschillen, Enquête
Op 16 mei 2024 gaf de Tweede Kamer groen licht en op 4 juni 2024 volgde de Eerste Kamer: het Wagevoe-voorstel is nu officieel wet. Deze nieuwe wet brengt een aantal veranderingen in de geschillenregeling en maakt duidelijker welke eisen er gelden voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen die een enquêteprocedure willen starten. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het Wagevoe-voorstel voor meer duidelijkheid op dit gebied.
Rechterlijke uitspraak over dwaling bij vaststellingsovereenkomst: Onlangs wees de rechtbank Zeeland-West-Brabant de vordering van een ex-werknemer af, die vernietiging van de overeenkomst wegens dwaling eiste om zijn nabestaandenpensioen veilig te stellen. Deze zaak benadrukt het belang van grondige juridische advisering bij het sluiten van overeenkomsten. Lees er meer over in dit blogartikel van Jim Kaldenberg
Onlangs werd er een interessante uitspraak gedaan die de basisprincipes van tuchtnormen helder uiteenzet en inzicht geeft in de toepassing ervan. Lees dit blogartikel om te ontdekken hoe deze recente casus ons meer leert over het indienen en afhandelen van tuchtklachten, en hoe dit van invloed kan zijn op uw praktijk.
Recent heeft de kantonrechter in Roermond bepaald dat artikel 2 van de Wet flexibel werken (Wfw) ook een basis biedt voor werknemers om hun arbeidsovereenkomst van bepaalde naar onbepaalde tijd om te zetten. Dit biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor werknemers en legt extra verantwoordelijkheid bij werkgevers om zorgvuldig met dergelijke verzoeken om te gaan. In dit artikel bespreken we de implicaties van deze uitspraak en geven we praktische tips voor werkgevers om compliant te blijven met de Wfw.
Uitspraken Hoge Raad 6 juni 2024: voor box 3 is werkelijk rendement bepalend
11 juni 2024 in Belastingrecht
Op 6 juni 2024 heeft de Hoge Raad in vijf zaken bepaald dat een belastingplichtige die in box 3 een lager rendement heeft behaald dan het fictieve rendement, alleen belast mag worden voor het daadwerkelijk behaalde rendement. Dat betekent dat de herstel- en overbruggingswetgeving die inmiddels in werking was getreden in strijd wordt geacht met het EVRM en het Eerste Protocol bij het EVRM. Dat is nogal wat. Deze blog gaat kort in op wat er is voorafgaan aan deze uitspraak en wat de gevolgen ervan zijn voor de praktijk.
De Internationale Dag van de Ouders: uitdagingen internationale echtscheidingen
22 mei 2024 in Internationaal Familierecht
Velen herinneren zich hun kindertijd als de meest onbezorgde periode in hun leven. Dit geldt helaas niet voor alle kinderen. Sommige kinderen groeien bijvoorbeeld op in een gebroken gezin waardoor het dagelijkse contact met beide ouders minder vanzelfsprekend is. Een echtscheiding zorgt voor veranderingen in het dagelijks leven van de ouders en hun kinderen, zowel op emotioneel als praktisch gebied. Dit geldt vaak nog meer bij echtscheidingen met een internationaal karakter. In deze blog de uitdagingen die internationale echtscheidingen met zich mee (kunnen) brengen.
Vendor Loans in overnametrajecten (M&A)
15 mei 2024 in Fusies en Overnames
De overname van een bedrijf kan een complexe en uitdagende exercitie zijn. Naast het onderhandelen over de prijs en de voorwaarden van de overname, moet ook de financiering worden geregeld. Een financieringsinstrument dat vaak wordt gebruikt in overnametrajecten, zeker nu de (markt)rente oploopt, is de 'vendor loan', ook wel verkoperslening genoemd. Deze financieringsmethode biedt voor zowel de koper als de verkoper voordelen en kan bijdragen aan een succesvol overnametraject. Lees er meer over in dit blogartikel.
Werkingssfeer van Bedrijfstakpensioenfonds: Valt een platform zoals Gorillas eronder?
9 mei 2024 in Pensioenrecht
Ook een virtuele winkel valt onder de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelenbedrijf. Dat de winkel niet fysiek toegankelijk is voor klanten, doet daar niet aan af. De kernactiviteit is de verkoop van levensmiddelen. Het verpakken en bezorgen is daaraan ondersteunend. Gorillas en Getir zijn aldus verplicht tot aansluiting bij het pensioenfonds. Lees er meer over in deze blog.