Op 3 augustus 2023 deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak die was aangespannen door Bouwinvest tegen twee van haar huurders. Bouwinvest wenste deze huurders (een stel) op straat te zetten vanwege een huurachterstand van € 4.425,27. De rechter stak daar echter een stokje voor. Onze collega Cindy Luiten schreef er een blogartikel over.

Actueel
Met een groot gevoel voor tijdgeest houden we onze vakkennis op peil. Dat doen we via vakliteratuur, symposia en aanvullende opleidingen. Nieuw verworven kennis delen we ook met u. Bijvoorbeeld via blogs, artikelen, workshops en seminars. Zo heeft ook u altijd de laatste feiten paraat.
Actueel
Procesafspraken in strafzaken. Het ei van Columbus of eieren voor je geld?
29 augustus 2023 in Strafrecht, Tuchtrecht
Het strafrechtsysteem in Nederland piept en kraakt. De capaciteit van rechtbanken en gerechtshoven staat zwaar onder druk. Procedures duren lang en verlopen lang niet altijd efficiënt. Om de druk op de keten te verlichten, zoekt men naar manieren om strafzaken vlotter te laten verlopen. Eén van die manieren is het maken van procesafspraken tussen Openbaar Ministerie en verdediging. In deze blog bespreekt Hendrik Sytema de mogelijkheden en beperkingen van dit relatief nieuwe fenomeen.
Wanneer mag je de werknemer houden aan het nevenwerkzaamhedenbeding ?
21 augustus 2023 in Arbeidsrecht, Arbeidsovereenkomst
Eén jaar geleden is het verbod op ‘het verbod op nevenwerkzaamheden’ in werking getreden. Het Gerechtshof Den Bosch oordeelde in juli 2023 dat de werkgever haar werknemer (een musicus) toch aan het nevenwerkzaamhedenbeding mocht houden, omdat daar een objectieve reden voor aanwezig was. Lees er meer over in deze blog.
Samenloop handelsnamen en merken: merkregistratie verstandig?
8 augustus 2023 in Intellectueel Eigendomsrecht
Handelsnamen en merken zijn belangrijke instrumenten voor ondernemers die actief zijn in een commerciële markt. Een ondernemer zal willen voorkomen dat deze belangrijke assets in handen vallen van een concurrent. Er zijn immers geregeld kapers op de kust. In bepaalde gevallen kan ook sprake zijn van samenloop tussen een handelsnaam en een merk. Een goed begrip van merken en handelsnamen is daarom van belang.
In dit blog zal kort het verschil tussen handelsnamen en merken worden belicht en enkele situaties van samenloop die zich in de praktijk kunnen voordoen.
Aansprakelijkheid VvE-Beheerder
25 juli 2023 in Aansprakelijkheidsrecht, Verbintenissenrecht, VvE-recht
Recent verscheen op NOS.nl een bericht dat er veel klachten zijn over VvE-beheerders. Een trend die Thijs van Munster herkent in de praktijk. Van de circa 125.000 VvE’s in Nederland besteedt ongeveer de helft het beheer uit aan externe partijen. En zonder kwaliteitstoets of -controles voor VvE-beheerders gaat dat regelmatig mis. Dit leek Thijs een goede reden om in deze blog kort in te gaan op de juridische (on)mogelijkheden die er dan zijn.
Kamerbrief hervorming concurrentiebeding: wat zijn de plannen?
7 juli 2023 in Arbeidsrecht, Concurrentie- en relatiebeding
Op 2 juni 2023 heeft het kabinet de plannen voor de hervorming van het concurrentiebeding bekendgemaakt in een Kamerbrief. Het kabinet is voornemens de regels rondom het concurrentiebeding aan te passen en strikter te maken voor werkgevers. De aanpassingen moeten onnodig en foutief gebruik van het concurrentiebeding voorkomen, zodat de arbeidsmobiliteit niet wordt beperkt.
Ontwikkelingen MIP, BIV, rekenrente
5 juli 2023 in Militair recht, Letselschade militairen en veteranen, Schadevergoeding letselschade veteranen
De wijze van afwikkeling van schadevergoeding voor veteranen is in beweging en helaas geen rustig bezit. Elk jaar zijn er ontwikkelingen die de berekening van schadevergoedingen beïnvloeden. Soms zijn deze ontwikkelingen in het voordeel van de veteraan, soms in het nadeel. Het is een dynamisch proces. In onderstaande blog bespreekt France-Sophie Bellekom de actuele ontwikkelingen. Die gaan over de verrekening van het MIP, belastingdruk op de BIV en de renterente.
Op 7 december 2016 publiceerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap haar rapport “Kind en ouders in de 21ste eeuw”, waarin onder andere aanbeveling voor het wettelijk regelen van meerouderschap en draagmoederschap. De Staatscommissie meende dat het wenselijk is om met een regeling te waarborgen dat het traject van draagmoederschap zorgvuldig verloopt en met respect voor de menselijke waardigheid van het kind en de draagmoeder. Een regeling voor draagmoederschap kan daarbij aan alle betrokkenen rechtszekerheid bieden over hun positie en verantwoordelijkheden ten opzichte van het kind. Vooral politieke overwegingen leken de afgelopen jaren wetgeving in de weg te staan of in ieder geval op de lange baan te schuiven.
Zesenhalf jaar later, op 30 juni 2023 kondigde de Minister van Rechtsbescherming dan toch eindelijk aan wetgeving voor te bereiden, waarin een wettelijke regeling voor draagmoederschap wordt voorgesteld.
The response of the legal profession to the war in Ukraine
3 juli 2023 in Internationaal Familierecht
Op 21 juni 2023 organiseerde de IAFL Relief Committee for Ukraine een webinar, waarin werd stilgestaan bij de reactie van de (internationale) advocatuur op de oorlog in Oekraïne. Onze eigen Sandra Verburgt, IAFL European Chapter President modereerde het webinar en Bas Martens was namens de Federation des Barreaux d'Europe (FBE) een van de sprekers. Daar sprak ook IAFL Fellow Oksana Voinarovska, een Oekraïense collega advocaat uit Kiev. Haar verhaal was even nuchter als indrukwekkend. Andere sprekers waren Florence Darques-Lane, internationaal strafrecht specialist en adviseur van het kantoor van de procureur-generaal in Oekraïne en Dr Mark Ellis, Executive Director van de International Bar Association (IBA). Lees meer hierover in bijgaand blog.
Aanvraag tot medehuurderschap door inwonende kinderen
21 juni 2023 in
Vanwege het tekort aan betaalbare huurwoningen kiezen kinderen er steeds vaker voor om bij hun ouders te blijven wonen. Dit is niet zonder risico’s. Als de huur tussen de ouders en de verhuurder eindigt, moeten de kinderen het huis ook verlaten. Om dit te voorkomen kunnen de inwonende kinderen medehuurderschap aanvragen bij de verhuurder. Vincent Verhulst legt in zijn blog uit aan welke eisen moet worden voldaan om het medehuurderschap te verwerven.
Financieel misbruik van ouderen
16 juni 2023 in Erfrecht en Estate planning
Meer dan vroeger is financieel misbruik van ouderen een onderwerp dat speelt in de samenleving. Mensen worden ouder, wonen langer zelfstandig én hebben op oudere leeftijd gemiddeld ook meer vermogen dan vroeger het geval is geweest. Tegelijkertijd ligt vereenzaming en kwetsbaarheid op de loer, waar helaas ook dikwijls misbruik van wordt gemaakt.
De tweeconclusieregel revisited
1 december 2022 in Cassatie, Procesrecht
De 'tweeconclusieregel' is een vervelende valkuil voor partijen die in hoger beroep procederen. Stellingen en weren mogen niet later worden aangevoerd dan via de memorie van grieven of de memorie van antwoord. De Hoge Raad heeft de uitzondering op deze regel onlangs bijgesteld. De uitspraak is een aanwijzing nadrukkelijk bezwaar te maken tegen nieuwe verweren van de wederpartij.
De digitale nalatenschap
13 juni 2023 in Erfrecht en Estate planning
De Internationale Dag van de Ouders
1 juni 2023 in Familierecht
Vandaag, op de internationale Dag van de Ouders, breng ik in mijn blog een ode aan ouders wereldwijd vanwege de grote inspanningen die zij in het belang van hun kinderen leveren. Voor ouders die in een scheidingssituatie constructief met elkaar tot afspraken zijn gekomen, maak ik een extra diepe buiging. Voor ouders in of na scheiding die nog geen duurzame oplossing hebben gevonden, deel ik drie tips met een uitgewerkt voorbeeld gebaseerd op het model van verbindende communicatie om hun voordeel mee te doen.
Ongeval tijdens oefening militaire opleiding wordt aangemerkt als dienstongeval
9 mei 2023 in Letselschade, Militair recht
Op 23 maart 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep een belangrijke uitspraak gedaan en een kader geschetst onder welke omstandigheden een gebeurtenis waarbij letsel is opgelopen tijdens een oefening in het kader van de militaire opleiding als een bedrijfs- of dienstongeval moet worden aangemerkt.
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.