Turboliquidatie: hoe gaat die ook al weer in zijn werk? En de schuldeisers? Hebben die daar echt niets tegen in te brengen en staan ze dus machteloos? Niet helemaal, zo leert een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Onder omstandigheden is een bestuurder na een turboliquidatie persoonlijk aansprakelijk.

Actueel
Wij zijn een lerende organisatie. Dat betekent dat wij onszelf continu ontwikkelen. Met een groot gevoel voor tijdgeest houden we onze vakkennis op peil. Dat doen we via vakliteratuur, symposia en aanvullende opleidingen. Door kennis uit te wisselen tussen praktijkgebieden ontstaat waardevolle onderlinge kruisbestuiving en interactie. Daarmee versterken we elkaar en vullen we elkaar aan. Nieuw verworven kennis delen we ook met u. Bijvoorbeeld via blogs, artikelen, workshops en seminars. Zo heeft ook u altijd de laatste feiten paraat.
Actueel
Reikwijdte waarschuwingsplicht bij meerwerk
25 juli 2022
Recent heeft de Hoge Raad een arrest (ECLI:NL:HR:2022:989) gewezen over de waarschuwingsplicht van de aannemer bij een prijsverhoging als gevolg van meerwerk. In het arrest laat de Hoge Raad zich uit over de vraag of vereist is dat de opdrachtgever inzicht heeft in de omvang van de prijsverhoging dan wel (concreet) te verwachten meerkosten.
Advocaten meldden 13 keer een ongebruikelijke transactie in 2021. Is dat veel of weinig?
13 juli 2022 in Tuchtrecht
Het aantal meldingen door advocaten is iets afgenomen ten opzichte van vorige jaren. Advocaten meldden 13 keer een ongebruikelijke transactie. Deze meldingen werden gedaan door 9 verschillende advocatenkantoren. In 9 gevallen betrof het een zogenaamde ‘verdachte transactie’.
Blog Bas Martens en Suzanne Hendrickx
Betaaltermijn grote ondernemingen naar 30 dagen
12 juli 2022 in Ondernemingsrecht
Een tijdlang is de trend geweest dat grote onderneming lange betaaltermijnen ‘oplegde’ aan MKB leveranciers. De onderhandelingspositie van het MKB ten opzichte van grote ondernemingen was veelal onvoldoende sterk om een kortere betaaltermijn uit te onderhandelen. Met als gevolg betaaltermijnen tot 60 dagen en een toegenomen liquiditeitsdruk bij het MKB.
Mediation in strafzaken, onbekend maakt onbemind?
6 juli 2022 in Mediation
Update M&A: Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) aangenomen
15 juni 2022 in Ondernemingsrecht
Ontwikkeling op M&A gebied: het wetsvoorstel Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) is op 17 mei jl. aangenomen. De wet strekt tot het beheersen van risico’s voor de nationale veiligheid. Het wetsvoorstel vormt nu al een aandachtspunt voor lopende investeringen, fusies en overnames, omdat de regels uit de Wet Vifo bij inwerkingtreding zullen terugwerken tot 8 september 2020. In dit blog behandeld onze kantoorgenoot Milan Karel de Wet Vifo in het kort.
‘Door technologie worden advocaten minder belangrijk. Ik bestrijd dat ten zeerste.’ (Jeroen Maas)
25 mei 2022 in Migratierecht
Mensen zeggen weleens: door technologie worden advocaten minder belangrijk. Onze collega Jeroen Maas bestrijdt dat ten zeerste. In zijn interview met Adapting legt hij uit hij uit waarom Delissen Martens experimenteert met legal tech.
Gewonnen maar toch in hoger beroep?
25 mei 2022 in Procederen
Geregeld krijgt onze sectie familierecht vragen over de verkorte partneralimentatieduur die per 1 januari 2020 met de inwerkingtreding van de Wet Herziening Partneralimentatie is gaan gelden. In deze blog worden kort de regels met betrekking tot de alimentatieduur op een rij gezet, wordt in het bijzonder ingegaan op de uitzonderingssituatie van art. 1:157 lid 3 BW en komt de hardheidsclausule aan bod.
Opletten geblazen: het afwijzen van een door de aannemer gedaan herstelaanbod is niet zonder risico!
12 april 2022 in Huurrecht en vastgoedrecht
Stelt u zich de volgende situatie eens voor. U heeft een aannemer ingeschakeld voor de uitvoering van werkzaamheden aan uw woning. In eerste instantie lijkt alles goed te gaan. U bent tevreden. Maar dan ontdekt u dat het inmiddels afgeronde werk toch gebreken kent. U verzoekt de aannemer om tot herstel van de gebreken over te gaan. Wat nu als de aannemer wel bereid is om tot herstel over te gaan, maar niet op de manier zoals u dat voor ogen heeft?
UBO-register actie vereist
23 maart 2022 in Ondernemingsrecht
Nu de laatste coronamaatregelen door het kabinet op 23 maart a.s. zullen worden afgebouwd, zullen ook werkgevers en werknemers teruggaan naar ‘normaal’. Maar wat wordt normaal werken? Mag een werknemer bijvoorbeeld weigeren thuis te werken? Of kan een werkgever een werknemer dwingen om toch naar het werk te komen (terwijl de werknemer ook zijn werkzaamheden thuis kan uitvoeren)?
Nieuwe Pensioenwet bij scheiding gaat op 1 juli 2022 in
15 maart 2022 in Familierecht
Vanaf 1 juli 2022 gaat de Nieuwe Pensioenwet bij scheiding is. Elke ex-partner heeft vanaf dan recht op de helft van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd gedurende het huwelijk. De grootste wijziging is dat per 1 juli 2022 het pensioen automatisch zal worden gesplitst (dit noemt men conversie) binnen zes maanden nadat de scheiding definitief is.
Blog Petra Beishuizen
Collectief vorderen van schadevergoeding bij massaschade
25 februari 2022 in Aansprakelijkheidsrecht, Contractenrecht, Verbintenissenrecht
Op 1 januari 2020 is de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) in werking getreden. Deze wet maakt het voor gedupeerden makkelijker om in een collectieve actie schade te verhalen. Hiermee wordt voorkomen dat er meerdere procedures worden gestart door verschillende belangenorganisaties over dezelfde gebeurtenis.
Internationaal huwelijk - vermogensrechtelijke gevolgen.
7 februari 2022 in Internationaal Familierecht
Bij een internationaal huwelijk kan op één huwelijksvermogensregime het recht van verschillende landen van toepassing zijn. Dit geldt voornamelijk voor die echtgenoten die voorafgaand aan hun huwelijk geen rechtskeuze uitbrengen door middel van huwelijkse voorwaarden. Als deze echtgenoten vervolgens omwille van hun internationale carrières van land naar land trekken, kan het op grond van het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978 of de Verordening Huwelijksvermogensstelsels zijn dat het huwelijksvermogensrecht van verschillende landen van toepassing is op verschillende periodes van het huwelijk.
Blog, Irene Kroezen
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.