Actueel

Nieuws  in deze tijd.

Actueel

woensdag 11 juni 2025

Beslaglegging - van bankbeslag tot beslag op onroerend goed: de belangrijkste opties op een rij

Beslaglegging

‘Recht hebben’ betekent nog niet automatisch ‘recht krijgen’. Zelfs wanneer de rechter u in het gelijk stelt, is het nog maar de vraag of de wederpartij ook daadwerkelijk betaalt. Mogelijk biedt de wederpartij nauwelijks verhaal. Voor deze gevallen bestaat de mogelijkheid tot beslaglegging op vermogensbestanddelen – oftewel bezittingen – van de wederpartij.

vrijdag 6 juni 2025

Een gewaarschuwde patiënt telt voor twee

klacht tegen een kaakchirurg

In de medische praktijk is het informeren van patiënten over mogelijke complicaties essentieel. Een recente uitspraak van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) onderstreept hoe belangrijk het is dat zorgverleners niet alleen mondelinge toelichting geven, maar ook zorgen voor zorgvuldige vastlegging van risico’s en complicaties in het medisch dossier.

vrijdag 6 juni 2025

Het Afzinkkelder-arrest: aansprakelijkheid ondanks zorgvuldig bouwen, maar géén nieuwe norm voor risicoaansprakelijkheid

Afzinkkelder-arrest

Bouwen in stedelijke omgevingen – te midden van kwetsbare of monumentale panden – kan zowel bouwkundig als juridisch een risico vormen. Zelfs als een aannemer zorgvuldig te werk gaat en bouwkundig gezien geen fouten maakt of normen overschrijdt, kan er toch sprake zijn van aansprakelijkheid voor bouwschade die derden lijden.

donderdag 5 juni 2025

Nevenwerkzaamhedenbeding in 2025: wat mag u vastleggen in het arbeidscontract?

Nevenwerkzaamhedenbeding

Ook in 2025 is het nevenwerkzaamhedenbeding springlevend. Ondanks de wettelijke beperking sinds 2022, blijven werkgevers onder omstandigheden bevoegd om grenzen te stellen aan bijbanen. Uit jurisprudentie blijkt dat er wél degelijk ruimte is om werknemers aan het beding te houden — mits sprake is van een objectieve rechtvaardiging. Hoe zit dat precies?

maandag 2 juni 2025

Het ladderrecht: wanneer mag u tijdelijk het perceel van uw buren betreden?

Ladderrecht

Verbouwen in de stad is zelden eenvoudig. Perceelgrenzen zijn vaak krap en de ruimte voor bouwmateriaal of steigers is meestal beperkt. Wat nu als u voor uw verbouwing tijdelijk toegang nodig hebt tot het perceel van uw buren? Hier biedt het ladderrecht uitkomst, maar de toepassing ervan leidt in de praktijk geregeld tot conflicten. Wat houdt het ladderrecht in?

woensdag 14 mei 2025

Goede afspraken maken het verschil: het belang van juridische begeleiding bij een overname (M&A)

juridische begeleiding overname

Een bedrijf kopen of verkopen is een spannend traject. Het is vaak een mijlpaal, zowel zakelijk als persoonlijk. Maar het is ook een proces waarin veel mis kan gaan als er geen goede afspraken worden gemaakt. Juist daarom is een gedegen juridische begeleiding essentieel.

dinsdag 13 mei 2025

De SCEN-arts onder druk: euthanasie, emotie en het tuchtrecht

euthanasie & emotie

In het medisch tuchtrecht worden artsen regelmatig geconfronteerd met moeilijke afwegingen. Een recente uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Bosch van 18 april 2025 (ECLI:NL:TGZRSHE:2025:49) onderstreept hoe juridisch correct handelen soms als moreel pijnlijk kan worden ervaren. In deze zaak stond het handelen van een SCEN-arts centraal die besloot geen goedkeuring te geven voor euthanasie.

vrijdag 9 mei 2025

Internationaal huwelijk: juridische aandachtspunten bij de liefde over grenzen

huwelijksvermogensregime

Het begint bij het begin: u heeft de ware ontmoet en de volgende stap dient zich aan: samenwonen of trouwen. Waar en hoe dit huwelijk plaatsvindt – een intieme ceremonie in een Zuid-Italiaans dorpje of een grootschalige bruiloft in Nederland – is vaak onderwerp van veel gesprekken. Minder besproken, maar juridisch minstens zo belangrijk, is het huwelijksvermogensregime.

maandag 28 april 2025

Deeltijd, meerwerk en overwerk: Europese uitspraak dwingt herziening beloningsbeleid

Op 29 juli 2024 heeft het Hof van Justitie van de EU een belangrijke uitspraak gedaan die directe gevolgen heeft voor Nederlandse werkgevers. In de zaak KfH Kuratorium für Dialyse und Nierentransplantation (ECLI:EU:C:2024:637) oordeelde het Hof dat een cao-regeling waarin deeltijdwerkers pas een overwerktoeslag ontvangen na het overschrijden van de voltijdnorm, leidt tot indirecte discriminatie op grond van geslacht.

woensdag 16 april 2025

Tuchtrecht en verjaring: Tien jaar is écht tien jaar

Verjaring medisch tuchtrecht

In de wereld van het tuchtrecht doet zich regelmatig de vraag voor hoe lang een klager kan wachten met het indienen van een klacht. De wet kent voor tuchtrechtelijke procedures een verjaringstermijn net zoals in het civiele recht.  Kan de termijn worden opgerekt? Lees het blog. 

dinsdag 1 april 2025

Samenwonen in Nederland: Pensioenverevening en Erfrecht

Dit is het derde blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de juridische aspecten van pensioen en erfrecht bespreken. Bij samenleven komen niet alleen financiële afspraken en eigendomsverhoudingen kijken, maar ook kwesties rondom pensioen en erfrecht. Wat gebeurt er met opgebouwde pensioenrechten bij een scheiding? En heeft een partner automatisch recht op de nalatenschap van zijn ex-partner bij overlijden? In deze blog worden de juridische aspecten van pensioenverevening en erfrecht voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwoners besproken.

maandag 14 april 2025

De positie van de beklaagde in zaken omtrent grensoverschrijdend gedrag in de sport

Een beladen onderwerp, waarin het maatschappelijk sentiment vaak de rechtsgang dreigt te beïnvloeden. Toch zal er ook in deze kwesties vastgehouden moeten worden aan de kernwaarden van het van toepassing zijnde (tucht)rechtssysteem: onschuldpresumptie, een eerlijk proces en objectieve bewijsvoering.

woensdag 12 februari 2025

Tuchtrecht: Schade aan de 'heilige koe'

taxatie autoschade

Een schade-expert die naar eigen inzicht afweek van het rapport van een merkdealer, en daarmee de tuchtrechtelijke grens overschreed. Een illustratief voorbeeld van hoe vakinhoudelijke keuzes onder het vergrootglas komen te liggen.

woensdag 26 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Eigendomsverhoudingen en juridische aspecten

Dit is het tweede blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we ingaan op eigendomsverhoudingen. Naast financiële verplichtingen en partneralimentatie is eigendom een essentieel aspect voor samenwoners. Wat gebeurt er met gezamenlijk aangekochte goederen of een gedeelde woning als de relatie eindigt? In deze blog worden de juridische aspecten van eigendomsverhoudingen voor samenwoners besproken en hoe zij zichzelf juridisch kunnen beschermen.

dinsdag 25 maart 2025

Aandacht voor de financiering van werknemersparticipaties

werknemersparticipaties

Werknemersparticipatie is een veel gebruikt middel om werknemers te stimuleren, te belonen en te   binden aan de onderneming. Er zijn diverse vormen van werknemersparticipaties. Bij bepaalde vormen van werknemersparticipaties wordt ook een daadwerkelijke investering verwacht. Lees er meer over in deze blog. 

maandag 24 maart 2025

Een handtekening met gevolgen: de risico’s van een geneeskundige verklaring

Risico’s van een geneeskundige verklaring

In het medisch tuchtrecht is recentelijk een zaak behandeld waarin een huisarts een geneeskundige verklaring afgaf over één van zijn patiënten, die verwikkeld was in een juridisch conflict met haar voormalige partner. Deze zaak benadrukt het belang voor huisartsen om zich bewust te zijn van de regels en risico's rondom het afgeven van dergelijke verklaringen.

maandag 17 maart 2025

Samenwonen in Nederland: Welke rechten en plichten heb je?

Samenwonen

Dit is het eerste blog in onze serie Samenwonen in Nederland, waarin we de huidige trends en juridische ontwikkelingen bespreken. Steeds meer stellen kiezen ervoor om samen te wonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dit brengt juridische risico’s met zich mee. In deze serie belichten we de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen

vrijdag 28 februari 2025

Hoge Raad verduidelijkt verschoningsrecht bedrijfsarts

Verschoningsrecht

In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over het functioneel verschoningsrecht van de bedrijfsarts. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de manier waarop bedrijfsartsen omgaan met medische informatie en hun geheimhoudingsplicht. Wat houdt deze uitspraak precies in, en welke lering kunnen bedrijfsartsen hieruit trekken?

maandag 24 februari 2025

De verplichte gedragscode ongewenst gedrag: wat betekent de wetswijziging voor werkgevers?

verplichte gedragscode ongewenst gedrag

 Ongewenst gedrag op de werkvloer blijft echter een hardnekkig probleem, met ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als organisaties. Om dit tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers verplicht een schriftelijke gedragscode op te stellen. Maar wat houdt deze verplichting precies in?  In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van de wetswijziging.

maandag 10 februari 2025

Succesvolle wijziging van splitsingsakte: een zeldzaam vonnis in het VvE-recht

Splitsingsacte VvE

Bij Delissen Martens streven we altijd naar de best mogelijke resultaten voor onze cliënten, ook in complexe en ongebruikelijke zaken. Advocaat Thijs van Munster, gespecialiseerd in VvE-recht, heeft onlangs een belangrijke overwinning behaald in een zaak die afwijkt van de gebruikelijke procedures binnen dit rechtsgebied. De rechtbank heeft het vonnis inmiddels gepubliceerd, wat het belang en de relevantie van deze uitspraak onderstreept.

woensdag 12 februari 2025

Tuchtrecht: Zoek het verder maar uit, ik ben weg

Zoek het maar uit

Professionele integriteit en verantwoordelijkheid staan centraal binnen het tuchtrecht. Wanneer een register-expert een opdracht aanneemt, wordt van hem verwacht dat hij deze zorgvuldig en volgens de geldende normen uitvoert. Maar wat als een expert zich halverwege terugtrekt en de opdrachtgever met de gevolgen achterlaat?

vrijdag 24 januari 2025

Kinderopvangtoeslagaffaire: ‘Minder beloven, meer doen’.

kinderopvangtoeslagaffaire

‘Minder beloven, meer doen’. Een treffende titel van het rapport van de spoedcommissie Van Dam dat gisteren, 23 januari 2025, naar buiten is gebracht in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire. Onze collega Ard Borsboom schreef er een blog over.