De Nieuwe Advocaat

Mijn tijdlijn wordt volgepropt met berichten over robotisering, innovatieplatformen en acquisitiecursussen. Als ik het goed begrepen heb, worden advocaten op korte termijn vervangen door simpele appjes die voor een habbekrats het werk verrichten waar de klanten nu nog bergen geld voor betalen. “RocketLawyer”, zo is de naam van de hemelbestormers die het helemaal gaan maken. Na de revoluties van Uber, AirBNB en Google Translate nog een bedrijfstak om zeep, dankzij de voortschrijdende zegetocht van Silicon Valley.

En zo zal het gebeuren dat ik over pakweg vijftien jaar met pensioen kan, nee: moet gaan. De stumpers die dan moeten blijven werken doen er goed aan zich tijdig te laten omscholen tot app-beheerder, of iets te gaan doen met coaching.

Jammer? Geenzins. Aanpassing is de norm sinds Darwin ontdekte dat alleen de sterksten overleven, ook al is de jungle tegenwoordig van beton. Tyrannosaurus Rex verloor de evolutionaire strijd van een grijze muis, omdat die het geluk had in een klein donker hol te kunnen overleven als er toevalligerwijs een meteoor zou inslaan.

Kortom, als je zakelijk wilt overleven is aanpassen onvermijdelijk. En wees eerlijk, wanneer schreef u uw laatste brief met een pen ?

Ontkennen van de realiteit is zinloos, maar toch fantaseer ik er op weg naar de rechtbank vaak op los. Dat robots een contract kunnen maken, wil ik nog wel geloven. Maar dat ze met een dik procesdossier de trappen van het Paleis van Justitie oprennen, kan ik mij moeilijker voorstellen. En dat ze een huilende cliënt tot bedaren weten te brengen, acht ik uitgesloten.

Ik vermoed daarom dat advocaten niet zullen worden vervangen door een robot. De Nieuwe Advocaat zal wel veel empatischer en aaibaarder zijn dan zijn voorgangers uit het juridische Pleistoceen. Want als je een autistische betweter bent, dan ga je het niet redden. Dat kan de robot beter. De brave studenten met goede studieresultaten moeten zich dus zorgen gaan maken. Gezellige kroegtijgers hebben de toekomst.

Blog Michaël van Baten Batenburg

Gepubliceerd op: 29 september 2016
De Nieuwe Advocaat
Delen: