Hogere fiscale bijtelling privégebruik als gevolg van ongeluk waarbij auto total loss wordt verklaard? Verhaalbare schade!

De Rechtbank Amsterdam heeft zich recent uitgelaten of de extra belasting door een hogere fiscale bijtelling, als gevolg van wetswijziging,  onderdeel uitmaakte van verhaalbare schade.

De zaak betrof een  werknemer die  in november 2013 een 5-jarig leasecontract sloot  voor een auto met een lage bijtelling. Die auto wordt reeds in februari 2014 aangereden  en total loss verklaard. Deze auto wordt vervangen  door exact dezelfde  auto. Doordat deze auto echter  in 2014 wordt geleverd, is een hogere fiscale bijtelling aan de orde, namelijk 7% in plaats van 0%. Daardoor moet deze werknemer  jaarlijks meer inkomstenbelasting betalen, namelijk over die hogere bijtelling. Deze hogere bijtelling  bedraagt  € 257,71 per maand en over de gehele resterende looptijd van het leasecontract € 14.431,98. De kantonrechter van de Rechtbank Amsterdam oordeelt dat deze fiscale schade een zodanig voorzienbaar gevolg is van de aanrijding, dat dergelijke fiscale schade ook voor vergoeding in aanmerking komt.

Zeker gezien de discussie omtrent de mogelijke wijzigingen van de verlaagde tarieven voor auto’s met een lage Co2 uitstoot  is dit,  ingeval een werknemer een  nieuwe (lease) auto dient te nemen als gevolg van een ongeluk, iets om rekening mee te houden.

Bron: Rechtspraak.nl

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met Ivo Janssens of met uw eigen contactpersoon bij Delissen Martens T +31 70 311 54 11

Deze Nieuwsflits is slechts een algemene weergave van het geldende recht. Het kan op geen enkele wijze als advies in uw specifieke situatie dienen.

Download hier deze nieuwsflits in pdf

Gepubliceerd op:
Vragen?
Neem contact op met Ivo (I.J.) Janssens
Hogere fiscale bijtelling privégebruik als gevolg van ongeluk waarbij auto total loss wordt verklaard? Verhaalbare schade!
Delen: