Divorce dans le Monde

Op 21 juni 2012 is EU Verordening 1259/2010 van 20 december 2010 - beter bekend als de Rome III-Verordening – in werking getreden voor België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje.

Toepasselijke recht op de echtscheiding  

In deze verordening wordt het toepasselijke recht op de echtscheiding geregeld. Nederland neemt niet deel aan deze EU Verordening, omdat ons echtscheidingsrecht over het algemeen aanzienlijk liberaler is dan het echtscheidingsrecht in de landen om ons heen. Door deel te nemen aan de Rome III-Verordening zou de situatie kunnen ontstaan dat de Nederlandse rechter een minder liberaal recht zou moeten toepassen dan het Nederlandse recht. Dat vindt de Nederlandse wetgever onwenselijk.

Met de Rome III-Verordening kunnen echtgenoten in een van de hierboven genoemde zestien landen het toepasselijke recht op de echtscheiding kiezen. De Verordening heeft universele werking; echtgenoten kunnen ook het recht kiezen van een lidstaat die niet deelneemt aan de Rome III-Verordening. Om die reden is het belangrijk ook enig begrip te hebben van het echtscheidingsrecht in andere landen. In het Dossier “Divorce dans le Monde” in het Franse vaktijdschrift Actualité Juridique Famille (AJ Famille) wordt een overzicht gegeven van het echtscheidingsrecht in 30 door de redactie geselecteerde staten.

In de editie van november 2015 is het echtscheidingsrecht van 14 staten gepubliceerd: Duitsland, Engeland en Wales, China, China (Hong Kong), Schotland, Verenigde Staten van Amerika (District of Columbia, Maryland en New York), Griekenland, Israël, Italië, Libanon, Monaco en Nederland.

Het hoofdstuk over het Nederlandse echtscheidingsrecht is geschreven door Sandra Verburgt.

In de volgende editie zal het echtscheidingsrecht van de volgende landen worden gepubliceerd: Argentinië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Spanje, Verenigde Staten van Amerika (Californië en Florida), Marokko, Polen, Rusland, Zweden, Zwitserland, Tunesië, Turkije en Oekraïne.

Gepubliceerd op: 23 november 2015 in Internationaal Familierecht
Vragen?
Neem contact op met Sandra (S.L.A.) Verburgt
Divorce dans le Monde
Delen: