Wwft: EU hoog-risicolandenlijst 2023 gepubliceerd

Uw Wwft-risicobeleid kan weer aangepast worden.

Op grond van de Wwft (art. 8) moet verscherpt cliëntenonderzoek worden verricht als de cliënt woonachtig of gevestigd is in een door de Europese Commissie aangewezen staat met een hoger risico op witwassen of financiering van terrorisme.

Op 24 februari jongstleden is deze lijst geactualiseerd. Dit zijn de wijzigingen (doorgestreept = verdwenen | onderstreept = toegevoegd):

Afghanistan, Barbados, Burkina Faso, Cambodja, Democratische Republiek Kongo, Gibraltar Noord Korea, Filipijnen, Haïti, Iran, Jamaica, Jemen, Jordanië, Kaaimaneilanden, Mali, Marokko, Mozambique, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Panama, Senegal, Syrië, Tanzania, Trinidad en Tobago, Uganda, Vanuatu, Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Zuid Sudan.

De landen die door de EU zijn toegevoegd zijn in 2022 al op FATF hoog-risicolandenlijst verschenen (www.fatf-gafi.org). De EU volgt steeds meer de beoordeling door de FATF.

Verscherpte aandacht is op zijn plaats als de cliënt of de wederpartij, of een derde die bij de transactie betrokken is, woonachtig of gevestigd is in één van bovengenoemde landen, of als de transactie via zo’n land loopt.

Gepubliceerd op: 1 maart 2023
Vragen?
Neem contact op met Bas (B.D.W.) Martens
Vragen?
Neem contact op met Suzanne (S.A.A.) Hendrickx
Wwft hoog risico landen 2023
Delen: