De blockchain technologie mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. In de kern laat blockchain zich het best beschrijven als een publieke, wereldwijd gedistribueerde, database. Waar blockchain eind 2008, begin 2009 het levenslicht zag, en aan de basis lag van de ondertussen alom bekende Bitcoin, zijn er thans tal van blockchainnetwerken, zoals de Ethereum blockchain, de Dash blockchain en de Litecoin blockchain. Inmiddels onderzoekt ook een toenemend aantal marktpartijen en overheden de mogelijkheden van blockchain. Het gaat daarbij niet alleen om crypto currencies. Blockchaintechnologie heeft veel meer toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van ‘smart contracts’ of ‘slimme overeenkomsten’.

Nieuwe technologie leidt meestal tot complexe juridische vragen. Dat komt omdat de wetgeving vrijwel altijd achterloopt op de techniek. Door de brede toepasbaarheid van de blockchain technologie zijn er raakvlakken met meerdere rechtsgebieden. Op het gebied van smart contracts is dat het verbintenissenrecht, maar ook privacyaspecten kunnen daarbij een rol spelen.

Onze ICT-recht advocaten kunnen u adviseren op het gebied van de juridische aspecten van blockchain. Neemt u contact op met Robbert Delissen voor meer informatie. 

Terug naar ICT-recht


Vragen over blockchain?
Neem contact op met Robbert (R.W.M.L.) Delissen

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)