Vanaf 1 januari 2023 gaan erkenning en ouderlijk gezag hand in hand

Op Rijksoverheid staat dat per 1 januari 2023 het wetsvoorstel erkenning en gezamenlijk gezag gekoppeld, in werking zal treden, zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/wanneer-krijg-ik-automatisch-gezag-over-een-kind#:~:text=Gezamenlijk%20gezag%20door%20erkenning%20vanaf%201%20januari%202023

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 2023

Vanaf 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Wanneer moet je het gezag over je kind zelf regelen?

Zijn de ouders getrouwd, dan wordt de echtgenoot van de vrouw automatisch de juridisch vader van het kind en wordt hij ook belast met het gezamenlijk gezag. Niet getrouwde stellen moeten daar actief achteraan. De partner van de ongehuwde moeder, kan het (nog ongeboren) kind – met toestemming van de moeder – erkennen bij de gemeente. Hierdoor wordt hij de juridisch vader maar wordt niet belast met het gezamenlijk gezag. Veel ouders zijn zich hiervan op het moment van erkenning niet bewust en wordt er niet meer aan het gezag gedacht zodat het gezamenlijk gezag vaak ongeregeld blijft. Bij een scheiding of overlijden van de moeder kan dit nare gevolgen hebben voor de vader. Die moet dan naar de rechtbank, om alsnog belast te kunnen worden met het (gezamenlijk) gezag.

Wetsvoorstel om gezag te koppelen aan erkenning

De tweede kamer heeft op 24 november 2020 ingestemd met een wetsvoorstel om het gezamenlijk gezag te koppelen aan de erkenning. De initiatiefnemers van dit voorstel vinden dat het onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders ten aanzien van het verkrijgen van gezamenlijk gezag niet past in de veranderende maatschappij waarin steeds meer mensen (bewust) kinderen krijgen zonder gehuwd te zijn.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Bel of mail één van onze familierecht advocaten. Wij helpen u graag verder. 

Gepubliceerd op: 8 december 2022 in Familierecht
Vragen?
Neem contact op met Petra (P.R.) Beishuizen
familierecht
Delen: