Er is nog veel onduidelijk over de consequenties van een no-deal Brexit voor het familierecht. Op het gebied van het familierecht is veel EU regelgeving. Bijvoorbeeld over waar je kunt scheiden of een alimentatieprocedure kunt starten. Maar ook, welke rechter oordeelt of je met je kinderen mag verhuizen naar Nederland of in de omgekeerde situatie naar het Verenigd Koninkrijk als jouw ex-partner daarvoor geen toestemming geeft. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een deal te sluiten, vervallen de EU-regels inzake het familierecht in het Verenigd Koninkrijk. Binnen de EU – en derhalve in Nederland – zullen de EU-regels gewoon toegepast blijven worden. Dat geldt ook voor Britse burgers die in een familierechtelijke  procedure in Nederland terecht komen. De Nederlandse rechter zal dan aan de hand van de EU regels bepalen of hij de zaak in behandeling neemt.

Wel kan het zijn dat indien het een geschil tussen twee Britse burgers in Nederland betreft er toch getwist wordt of de zaak door de Britse rechter moet worden behandeld of door de Nederlandse rechter. De EU regels die, hierover duidelijkheid verschaften gelden na uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder deal niet meer.

Verder worden op dit moment de rechterlijke beslissingen van Nederlandse rechters in het Verenigd Koninkrijk zonder ingewikkelde procedure erkend en kan een Nederlandse uitspraak ook in het Verenigd Koninkrijk ten uitvoer worden gelegd. In het geval van een no-deal Brexit is automatische erkenning en tenuitvoerlegging niet meer gegarandeerd, omdat de EU-regelgeving niet meer van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk en daarmee ook de wederkerigheid van het accepteren van elkaars gerechtelijke beslissingen is komen te vervallen. Een beslissing van de EU-rechter kan pas ten uitvoer worden gelegd in het Verenigd Koninkrijk als de Britse rechter besluit de beslissing te erkennen.

Vragen over Familierecht Britten die in Nederland wonen?
Neem contact op met Sandra (S.L.A.) Verburgt

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

/ Over ons

Onze advocaten verstaan het vak, zijn nuchter en oplossingsgericht. U kunt erop rekenen dat wij van toegevoegde waarde zijn.

19.10
Delissen Martens toegetreden tot 'European Law Firm'
11.05
Internationaal huwelijk: toepasselijk recht huwelijksvermogensregime
17.07
Reizen in coronatijd – mag mijn kind wel of niet met mij mee?