Militair Strafrecht

Het militair strafproces

Militair strafrecht geldt voor alle krijgsmachtsonderdelen: landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Wanneer u als militair wordt verdacht van een strafbaar feit, kan het openbaar ministerie de zaak aanbrengen bij de militaire kamer van de Rechtbank in Arnhem. De strafzaak tegen een militaire verdachte kan op de volgende manieren worden afgedaan:

  • Via een transactie. Dat is een boete die u krijgt van het Centraal Justitieel Incassobureau.
  • Via een schikking. De Officier van Justitie kan u een straf voorstellen, het gaat dan om een werkstraf of een boete.
  • Via de rechter. U moet voorkomen bij de militaire politierechter of de meervoudige militaire kamer in Arnhem. De strategie van de verdediging kan daar invloed op hebben.

Als militair heeft u het recht om een advocaat in te schakelen die u kan verdedigen. De strategie van uw verdediging kan van invloed zijn op de wijze waarop het proces loopt en de zaak wordt afgedaan. Het is dan ook verstandig om een ervaren en gespecialiseerde advocaat in te huren. De advocaat kan in alle fasen van het proces samen met u de strategie bepalen.

Het militaire tuchtproces

Als militair kunt u op twee manieren worden afgerekend op uw gedrag. In het kader van de rechtspositie zijn er twee mogelijkheden: er kan een ambtsbericht worden opgelegd, of er kan ontslag volgen. Een ambtsbericht betekent een aantekening in het dossier. Die aantekening blijft zes jaar staan.

De commandant kan een militair ook een tuchtrechtelijke sanctie opleggen. Bij tuchtrechtelijke procedures gaat het heel vaak over de formaliteiten, zoals termijnen en bevoegdheden.

Militair strafrecht advocaat nodig?

Bent u als (ex) militair gedagvaard voor een strafbaar feit? De gespecialiseerde advocaten van Delissen Martens hebben sinds 1994 ervaring op het gebied van het militair strafrecht. Wij kunnen u deskundig juridisch advies geven. We staan u graag bij tijdens het strafproces.

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact met ons op. Een eerste advies is altijd gratis.

 

/ Team Militair Strafrecht

Bas (B.D.W.) Martens

Bas (B.D.W.) Martens

Advocaat / partner / managing partner

Carene (C.M.H.) van Vliet

Carene (C.M.H.) van Vliet

Advocaat / partner

Vragen over Militair Strafrecht?
Neem contact op met Carene (C.M.H.) van Vliet

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.