Militair Strafrecht

Het militaire strafproces

De strafzaak tegen een militaire verdachte kan op meerdere manieren worden afgedaan. De strategie van uw verdediging kan van invloed zijn op de wijze waarop het proces loopt en de zaak wordt afgedaan. En dat kan van groot belang zijn voor uw strafblad en dus ook uw aanstelling (VGB). In een strafzaak is een van de belangrijkste momenten het verhoor van de verdachte door de Koninklijke Marechaussee. Het is verstandig om voorafgaand aan dit verhoor een advocaat te raadplegen en deze ook mee te nemen naar het verhoor. 

Het militaire tuchtproces

De commandant kan een militair in voorkomende gevallen een tuchtrechtelijke sanctie opleggen. De tot straffen bevoegde meerdere kan de militair toetsen aan de krijgstucht, ofwel een ‘douw’ geven. Er moet eerst een hoorzitting plaatsvinden. Als u een straf krijgt kunt u in beklag gaan bij het bevoegd gezag en vervolgens in beroep de militaire rechtbank in Arnhem. Wij kunnen u in dit traject bijstaan. In rechtbank-fase voegt de rechtbank een advocaat naar uw keuze toe, dat betekent dat u in de meeste gevallen in die fase geen advocaatkosten betaalt.

Militair Strafrecht en straffen

Straffen bij lichte zaken

In lichte zaken kan er een strafbeschikking worden aangeboden. Let op: ook die boete of een taakstraf wordt geregistreerd op uw strafblad. Accepteer de boete dus niet als u onschuldig bent of vindt dat u niet gestraft moet worden, danwel de straf te hoog is. Dat kan u later bij een eventuele veiligheidscreening tegengeworpen worden, of uw VGB (verklaring van geen bezwaar) kan worden ingetrokken. Neem contact op met uw advocaat voor overleg. De termijn voor het instellen van verzet tegen een strafbeschikking is twee weken.

straffen bij ernstige zaken

In ernstiger zaken wordt de militair gedagvaard bij de militaire strafrechter in Arnhem. De rechtbank kan alle straffen opleggen die ook aan een burger opgelegd zouden kunnen worden. Een militair krijgt daartegen geen gevangenisstraf, maar militaire detentie en moet deze ondergaan in het militair penitentiair centrum in Stroe. 

De militair heeft het recht om een advocaat in te schakelen die hem kan verdedigen. Hij doet er verstandig aan om dat te doen, mede in verband met de consequenties voor de rechtspositie en de VGB. De advocaat kan in alle fasen van het proces samen met de verdachte militair de strategie bepalen. Hij heeft het recht om bij het verhoor bij de politie of de Marechaussee aanwezig te zijn. De advocaat adviseert de militair of hij aanbod voor het afdoen van de zaak buiten de zitting om moet accepteren.

Gedetineerde militairen

  • De Koninklijke Marechaussee mag de verdachte negen uur ophouden voor verhoor. De nachtelijke uren tussen 00.00 uur een 09.00 uur tellen niet mee.
  • Als de verdenking ernstig genoeg is, kan de verdachte in verzekering worden gesteld. Deze periode duurt maximaal drie dagen en 15 uur en kan - na tussenkomst van de rechter commissaris - met drie dagen worden verlengd.
  • In ernstiger gevallen kan de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengen. Daarna moet de rechtbank beslissen over het verlengen van de voorlopige hechtenis met maximaal negentig dagen.
  • In al deze fasen zal de advocaat proberen om de verdachte vrij te krijgen. Soms kunnen er ook voorwaarden gesteld worden aan de vrijlating. Er is dan sprake van een 'schorsing'.

Politiebureau en MPC Stroe

De verdachte blijft maximaal drie dagen op het politiebureau of bij de brigade. Hij mag in deze periode niet naar zijn familie bellen, maar wel met zijn advocaat. 

De verzorging op de politiebureaus is goed. U hoeft zich geen zorgen te maken over medische behandeling of verstrekking van medicijnen. Neemt u contact op met het politiebureau of de Kmar op welke tijden u kleren en geld kunt brengen.

Na de periode op het politiebureau wordt de verdachte overgeplaatst naar een huis van bewaring. Voor militairen is dat het Militair Penitentiair Centrum (MPC) Stroe, gevestigd op de Majoor Mulderkazerne te Stroe (gemeente Barneveld). Dat gebeurt pas als de rechter heeft beslist om de voorlopige hechtenis te laten voortduren.

/ Team Militair Strafrecht

Bas (B.D.W.) Martens

Bas (B.D.W.) Martens

Advocaat / partner / managing partner

Carene (C.M.H.) van Vliet

Carene (C.M.H.) van Vliet

Advocaat / partner

Vragen over Militair Strafrecht?
Neem contact op met Carene (C.M.H.) van Vliet

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.