Militair Strafrecht Advocaat

Als militair heeft u recht om een advocaat in te schakelen die u kan verdedigen. Het is van groot belang dat er tijdig contact wordt opgenomen met een gespecialiseerde Strafrecht advocaat. De strategie van uw verdediging kan namelijk van invloed zijn op de wijze waarop het proces loopt en de zaak wordt afgedaan. Onze Militaire Strafrecht advocaten kunnen in alle fasen van het proces samen met u de strategie bepalen.

Strafbare feiten Militair Strafrecht

Het Militair Strafrecht geldt voor alle krijgsmachtsonderdelen: landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee. Wanneer u als militair wordt verdacht van een strafbaar feit, kan de strafzaak tegen een militaire verdachte kan op de volgende manieren worden afgedaan:

  • Door middel van een strafbeschikking. De officier van justitie kan – zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter – een straf opleggen, het gaat dan om een werkstraf of een geldboete.
  • De officier van justitie kan de zaak aanbrengen bij de militaire strafkamer van de rechtbank in Arnhem. In dat geval moet u voorkomen bij de militaire politierechter of de militaire strafkamer.

Gevolgen strafzaak voor verklaring geen bezwaar

Een strafzaak kan grote gevolgen hebben voor uw toekomst bij defensie. Een veroordeling door de militaire strafrechter kan namelijk tot gevolg hebben dat uw Verklaring Geen Bezwaar (VGB) wordt ingetrokken of niet langer wordt verlengd. Daarmee staat uw toekomst bij defensie op het spel. Ook om die reden is het van groot belang om tijdig een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

Rijbewijs ingevorderd? 

Verder kunt u ook bij ons terecht als uw (militair) rijbewijs is ingevorderd door de officier van justitie. Het kan namelijk zo zijn dat u het (militair) rijbewijs nodig heeft voor de uitoefening van uw functie bij defensie. In dat geval kunnen wij een klaagschrift indienen waarbij wij de militaire rechtbank het verzoek doen om het rijbewijs zo spoedig mogelijk terug te geven.

Militair Tuchtrecht

Als militair kunt u op twee manieren worden afgerekend op uw gedrag. In het kader van de rechtspositie zijn er twee mogelijkheden: er kan een ambtsbericht worden opgelegd, of er kan ontslag volgen. Een ambtsbericht betekent een aantekening in het dossier. Die aantekening blijft zes jaar staan.

De commandant kan een militair ook een tuchtrechtelijke sanctie opleggen. Bij tuchtrechtelijke procedures gaat het heel vaak over de formaliteiten, zoals termijnen en bevoegdheden.

Militair Strafrecht advocaat nodig?

Bent u als (ex) militair gedagvaard voor een strafbaar feit? De gespecialiseerde advocaten van Delissen Martens hebben sinds 1994 ervaring op het gebied van het Militair Strafrecht. Wij kunnen u deskundig juridisch advies geven en u bijstaan gedurende het strafproces.

Heeft u juridisch advies nodig? Neem dan contact op met Carene van Vliet. Een eerste advies is altijd kosteloos.

/ Team Militair Strafrecht

Vragen over militair strafrecht advocaat?
Neem contact op met Carene (C.M.H.) van Vliet

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)
16.03
Zwijgen of spreken

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.