De rechten van Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen
Ook in het geval van een no deal Brexit kunnen EU-burgers, en dus Nederlandse onderdanen, die op het moment van uittreden in het Verenigd Koninkrijk wonen hun verblijf daar voortzetten. Indien deze burgers van plan zijn ook na 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk te blijven wonen, is het noodzakelijk op basis van het EU Settlement Scheme een Britse immigratiestatus aan te vragen. Dit kan een Settled Status of een Pre-settled Status zijn. Deze nieuwe verblijfsvergunning moet eveneens worden aangevraagd door hen die reeds op grond van eerdere regels een permanente verblijfstatus hebben verkregen.
EU-burgers kunnen Settled Status aanvragen als zij reeds op 12 april 2019 in het Verenigd Koninkrijk woonden en 5 jaar aaneengesloten in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond. Op basis van een Settled Status kan men voor onbepaalde tijd in het Verenigd Koninkrijk blijven.
EU-burgers die niet 5 aangesloten jaren in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, kunnen een Pre-settled verblijfstatus aanvragen. Op het moment dat de vijf aaneengesloten jaren bereikt zijn, kan de Settled Status alsnog worden aangevraagd. Op basis van een Pre-settled Status kan men vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk blijven.
Op basis van beide statussen mogen EU-burgers werken, gebruikmaken van het National Health System en studeren in het Verenigd Koninkrijk. Ook kan aanspraak worden gemaakt op overheidsvoorzieningen zoals uitkeringen en pensioen.[1]
Vanaf 2021 zal het nieuwe “border and immigration system” in het Verenigd Koninkrijk gaan gelden. Vanaf dat moment moeten EU-burgers op hun status worden gecontroleerd door bijvoorbeeld werkgevers, maar dit hoeft niet met terugwerkende kracht.
[1] https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means
/ Over ons
Onze advocaten verstaan het vak, zijn nuchter en oplossingsgericht. U kunt erop rekenen dat wij van toegevoegde waarde zijn.