Familienaam als handelsnaam: verstandig?

Familienaam als handelsnaam: verstandig?

Ondernemers kunnen hun familienaam gebruiken als handelsnaam. Een naam van een onderneming hoeft nauwelijks onderscheidend te zijn om te kwalificeren als handelsnaam. Zodra het publiek de naam percipieert als naam van de onderneming, kan deze beschermd worden onder het handelsnamenrecht. Het gebruik van een familienaam kan risicovol zijn en ertoe leiden dat een ondernemer minder sterk staat in een juridisch conflict. Hieronder bespreek ik enkele aandachtspunten.

Controleer of de handelsnaam niet eerder is gebruikt

Voordat u uw familienaam als handelsnaam kunt registeren, is het raadzaam te controleren of uw handelsnaam al eerder geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel. Ook is het van belang te controleren of er al een domeinnaam of merk geregistreerd is dat gelijk is aan of vergelijkbaar is met uw familienaam. Dit kunt u controleren bij de SIDN en bij het merkenregister van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het is raadzaam om het gebruik van eenzelfde of een (sterk) vergelijkbare familienaam als handelsnaam zoveel mogelijk te voorkomen.

Vermijd beschrijvend taalgebruik

Daarnaast komt betekenis toe aan de vraag of de familienaam veelvoorkomend is in een branche en beschrijvend is voor de diensten die worden aangeboden. In die gevallen zal uw handelsnaam eerder door een andere partij gebruikt mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de naam ‘Jansen autodealer B.V.’ voor een bedrijf die auto’s verkoopt aan particulieren. Een dergelijke naam zal minder bescherming toekomen. Zie in dit verband ook de uitspraak van de Rechtbank Zwolle-Lelystad van 9 mei 2012 in een zaak tussen Smit Telecom Bodegraven en Smit Telecom Urk, waarin de rechtbank overwoog dat ‘Smit’ een veelvuldig voorkomende familienaam betreft en de term ‘Telecom’ in grote mate een beschrijvend karakter heeft.*

Gebruiken in de sector

In hoeverre het gebruik van een familienaam veelvoorkomend is in de sector, is eveneens een belangrijk gezichtspunt voor de mate waarin een handelsnaam bescherming toekomt. Het Hof Amsterdam oordeelde in 2001 in een conflict tussen ‘Bartels Advocaten’ en ‘Bartels Advocaten’ dat het bij advocatenkantoren niet ongebruikelijk is om een geslachtsnaam te gebruiken, waardoor het gebruik daarvan niet aanstonds tot verwarring aanleiding zal geven.

Conclusie

Als ondernemer wilt u uw onderneming zoveel mogelijk authenticiteit meegeven en daarvoor kan een familienaam heel geschikt zijn. Een familienaam kan worden beschermd als handelsnaam, maar het verdient aanbeveling eerst te beoordelen of de familienaam vaker voorkomt in de branche en beschrijvend taalgebruik te vermijden. Ook gewoontes en gebruiken in de sector kunnen relevant zijn.

Twijfelt u over het gebruik van een familienaam als handelsnaam of heeft u een andere vraag over het handelsnamenrecht? Neem dan contact op met Melvin van Tiel.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de andere blogs in deze blogserie over handelsnamen? Zie:

Is de handelsnaam van uw onderneming beschermd? | Delissen Martens

Samenloop handelsnamen: merkregistratie verstandig? | Delissen Martens

*Rb. Zwolle-Lelystad 9 mei 2012, IEF 9848.

*Hof Amsterdam 11 oktober 2001, ECLI:NL:GHAMS:2001:AK4586.

Vragen?
Neem contact op met Melvin (M.) van Tiel
intellectueel eigendomsrecht advocaat
Delen: