Beveiligingscamera in je tuin toegestaan? (deel 1 in de serie Vastgoed)

De reclames voor deurbellen die je voordeur in de gaten houden en beveiligingscamera’s om je huis te bewaken, vliegen ons om de oren. Maar mag je zomaar een camera ophangen om jouw huis te beveiligen?

Wanneer is een beveiligingscamera toegestaan?

In een uitspraak van 22 oktober 2019 oordeelde de rechter in kort geding in een burenruzie dat de beveiligingscamera van mijn cliënten in de tuin mocht blijven hangen. Cliënten hadden een beveiligingscamera in hun achtertuin geïnstalleerd. De camera werkt op een sensor die de camera, een microfoon en licht kan activeren zodra beweging wordt gedetecteerd. Ook kan de camera op afstand worden geactiveerd. Na activatie van de camera kan het beeld en geluid via bijvoorbeeld een smartphone worden bekeken en kan een gesprek worden gevoerd met de persoon die in jouw achtertuin staat. De opnames duren ongeveer een minuut. Daarna stopt de opname, totdat weer een nieuwe beweging wordt gedetecteerd. 

Wanneer is een beveiligingscamera inbreuk op privacy?

Kort gezegd oordeelde de rechter dat iedereen een camera mag ophangen voor eigen veiligheid. Men mag daarbij echter geen inbreuk maken op (privacy)rechten van anderen. Daarvan zou sprake kunnen zijn als de camera bijvoorbeeld ook op de tuin van anderen is gericht en bijvoorbeeld continu opnamen worden gemaakt. In het geval van een deurbel met camera-functie, mag deze ook niet continu filmen en moet het beeld zo beperkt mogelijk op de openbare weg of op de deuren van buren zijn gericht. In dit geval had de camera (ook voordat cliënten deze lager hingen), geen zicht op de tuin van de buren en maakten zij dus geen inbreuk op de privacy van de buren.

Zijn geluidsopnamen beveiligingscamera schending van privacy?

De buren meenden verder dat er sprake was van een schending van hun privacy, omdat er ook geluidopnamen worden gemaakt als de camera door beweging wordt geactiveerd. De camera wordt alleen geactiveerd als er in de tuin van cliënten zélf beweging is. Van opname door de camera van geluiden in de tuin van de buren is alleen sprake als er precies op die momenten ook geluid in hun tuin is. Opnames waarop geluiden uit de tuin van de buren kunnen staan en de omvang van die opnames van ongeveer een minuut zijn dus (zeer) beperkt. Ook is niet gebleken dat de opgenomen geluiden uit de tuin van de buren zodanige kwaliteit hebben dat – op normaal geluidsniveau – gevoerde gesprekken in hun tuin te verstaan zijn.

De rechter wees de vordering van de buren om de camera te verwijderen of te vervangen door een camera zonder geluidsfunctie af. Mijn cliënten mochten de camera dus laten hangen.

Ook in de media is aandacht aan deze rechtszaak. Luister naar een interview van BNR Radio met Lisette Meij, directeur van ICT Recht Privacy, naar aanleiding van deze rechtszaak. Op 8 en 22 oktober 2019 heeft het Leidsch Dagblad aandacht besteed aan deze zaak.

Heeft u vragen over dit onderwerp of heeft u zelf een geschil over beveiligingscamera’s? Neem dan contact op met Marc Delissen.

Lees ook

Heeft mijn huurder recht op huurbescherming (deel 2 in de serie Vastgoed

Hoe activeer ik een VvE (deel 3 in de serie Vastgoed)

Aanneming van werk: tips en trucs bij een verbouwing (deel 6 in de serie Vastgoed)

 

Meer informatie over Burenrecht

Gepubliceerd op: 5 november 2019 in Vastgoedrecht
Vragen?
Neem contact op met Marc (M.J.E.L.) Delissen
Beveiligingscamera in je tuin toegestaan? (deel 1 in de serie Vastgoed)
Delen: