Reorganisatie bedrijf

Als werkgever kunt u te maken krijgen met verschillende tegenslagen, zoals een afname van het aantal klanten, rekeningen die niet betaald worden of de vestiging van een concurrent in de buurt. Deze tegenslagen kunnen een behoorlijk effect hebben op de financiële staat van het bedrijf. In sommige gevallen zal dan een reorganisatie noodzakelijk zijn, om een faillissement op termijn te voorkomen.

Behalve in geval van een slechte financiële situatie, kan een reorganisatie ook de aangewezen route zijn in andere gevallen dat een organisatorische verandering noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan technologische veranderingen (bijvoorbeeld automatisering van bepaalde processen) of een bedrijfsverhuizing, als gevolg waarvan het personeelsbestand moet krimpen.

Het doorvoeren van een reorganisatie is aan verschillende regels gebonden. Dat is ook niet zo vreemd: de consequenties voor een werknemer die als gevolg van een reorganisatie zijn baan kwijtraakt, zijn groot. Het is belangrijk dat de werkgever inzichtelijk maakt waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt en tevens dat hij zo objectief mogelijk maakt welke werknemers als gevolg hiervan boventallig worden.

Een (collectieve) ontslagaanvraag kan alleen worden gedaan bij het UWV. Pas nadat toestemming van het UWV verkregen, en de werkgever bovendien inzichtelijk heeft gemaakt dat herplaatsing elders in het bedrijf niet mogelijk is, kan de werkgever tot opzegging van arbeidsovereenkomsten overgaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten begeleiden werkgevers in het hele reorganisatietraject van voorbereiding tot de ontslagaanvraag bij het UWV en het opstellen van vaststellingsovereenkomsten.

/ Team Arbeidsrecht

Vragen over reorganisatie?
Neem contact op met Merienke (M.M.) Zwaan-Stroband

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)
22.07
Reorganisatie als gevolg van de coronacrisis: hoe werkt het?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.