Advocaat familierecht Den Haag voor scheiding aanvragen

(Echt)scheiding aanvragen

Het aantal huwelijken dat voortijdig strandt, loopt al decennia lang op. In 2020 zijn er 24.000 scheidingen uitgesproken, daarnaast werden er 2.400 geregistreerde partnerschappen ontbonden. Hoewel het steeds ‘normaler’ wordt om te scheiden, kan niet gesteld worden dat scheiden makkelijker wordt.

Een echtscheiding heeft een enorme invloed op het gezin, de kinderen, de financiën, de huisvesting en het pensioen. Maar veel mensen maken zich ook zorgen om de gevolgen van een scheiding op het gebied van eenzaamheid, of de angst om er alleen voor komen te staan. Mensen die gaan scheiden, worden geconfronteerd met schuldgevoelens en verdriet om verlies. Kinderen van scheidende ouders kunnen het gevoel hebben dat zij schuldig zijn aan de echtscheiding en in sommige gevallen kan zelfs een loyaliteitsconflict ontstaan. Deze sociaal emotionele consequenties - nog los van de financiële gevolgen - maken een echtscheiding tot een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven, waarbij de juiste begeleiding van het grootste belang is.

Scheiden, wat nu?

De meeste mensen in Nederland scheiden rond de leeftijd van 44 jaar. Als dit besluit eenmaal is genomen, dan zal er een aantal keuzes gemaakt moeten worden en heeft u behoefte aan het beste advies. Een echtscheiding in goed overleg, is in bijna alle gevallen aan te raden. In Nederland gaan de meeste mensen in harmonie uit elkaar (39%). Hoewel er vaak meningsverschillen ontstaan, voert maar 6% van de mensen een echtscheidingsprocedure op tegenspraak. Voor een scheiding heeft u een advocaat nodig. Deze kan ook mediator zijn en u samen begeleiden bij de scheidingsprocedure. Heeft u liever een eigen advocaat, dan kunt u kiezen voor een viergesprek waarbij u samen met uw advocaat en uw ex-partner met zijn/haar advocaat om de tafel gaat. Goede begeleiding is essentieel want er moeten veel zaken worden geregeld in korte tijd. Een procedure bij de rechtbank is kostbaar en tijdrovend. Indien hoger beroep wordt ingesteld, dan kan het oplopen tot enkele jaren.

Mediator scheiding

Mediation houdt in, dat er onder begeleiding van een advocaat-bemiddelaar afspraken worden gemaakt, welke vervolgens door de rechter worden vastgelegd. Mediation is niet alleen financieel voordeliger, het kost ook minder tijd dan een procedure. Ook de uitkomst is vaak bevredigender, omdat maatwerk geleverd kan worden. Bovendien wordt bij mediation aandacht besteed aan de emotionele aspecten van de echtscheiding.

Als mediation geen optie is, kunt u kiezen voor een vorm van samenwerking via een viergesprek of via Collaborative Practice, ook wel de overleg-scheiding genoemd. De scheidende partners hebben ieder een eigen advocaat. Bij de overleg scheiding is er daarnaast een procesbegeleider, vaak een psycholoog, die u kan begeleiden bij de emotionele aspecten. In de afgelopen jaren hebben we een dalende trend gezien voor wat betreft de procedures. Waar dat in 2011 nog 31% was, kozen scheidende partners in 2019-2020 slechts in 6% voor de rechtbankprocedure. Vaak speelden in die gevallen kwesties die ingrijpen door jeugdzorg of politie vergden.

Scheidingsadvocaat of mediator nodig?

Delissen Martens staat u graag bij in het scheidingsproces. Wij hebben gespecialiseerde familierechtadvocaten in huis die u kunnen helpen bij een echtscheiding, bij het verbreken van een samenleving of bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Heeft u een vraag over alimentatie, omgang of een boedelscheiding? Neemt u dan contact met ons op.

/ Team Familierecht

Petra (M.P.J.) Frederiks

Petra (M.P.J.) Frederiks

Advocaat/mediator

Petra (P.R.) Beishuizen

Petra (P.R.) Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Vragen over scheiding aanvragen?
Neem contact op met Petra (P.R.) Beishuizen

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.