In geval van een scheiding of beëindiging van een samenleving spelen zowel feiten als persoonlijke omstandigheden een rol. Hoewel het steeds ‘normaler’ wordt om te scheiden, blijft het een moeilijk proces. Een echtscheiding of beëindiging van een samenleving heeft een grote invloed op het gezin, de kinderen en op de financiën. Mensen die gaan scheiden, worden geconfronteerd met schuldgevoelens en verdriet om verlies. Deze sociaal emotionele consequenties - nog los van de financiële gevolgen - maken een echtscheiding tot een grote gebeurtenis in iemands leven. Juiste begeleiding hierbij is dus van groot belang.

Scheiden, en nu?

Bij een scheiding zijn vier onderwerpen die een grote rol spelen:

  • De kinderen
  • Alimentatie
  • Verdeling/verrekening
  • Pensioen

Hierover zult in overleg met uw partner, afspraken over moeten maken. Onze familierechtadvocaten kunnen u hierbij adviseren. Zij kunnen u en uw partner samen adviseren,  of één van u beiden ondersteunen. Bij onenigheid zal de rechter een beslissing moeten nemen.  

Mediation of procedure

Een echtscheiding is in sommige gevallen onvermijdelijk. Als deze belangrijke beslissing eenmaal is genomen, zullen u en uw partner een aantal keuzes moeten maken. Een echtscheiding in goed overleg is in bijna alle gevallen aan te raden. Mediation houdt in dat onder begeleiding van een bemiddelaar afspraken worden gemaakt, welke vervolgens door de rechter worden vastgelegd. Mediation is niet alleen financieel voordeliger, het kost ook minder tijd dan een procedure. Ook de uitkomst is vaak bevredigender, omdat maatwerk geleverd kan worden. Bovendien wordt bij mediation aandacht besteed aan de emotionele aspecten van de echtscheiding.

Als mediation geen optie is, is een procedure onvermijdelijk. Een procedure kost niet alleen
meer geld, het kost ook veel tijd. Bovendien ligt een vechtscheiding op de loer, met alle negatieve gevolgen van dien.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Of heeft u behoefte aan juridisch advies? De familierechtadvocaten van Delissen Martens staan u graag te woord.

/ Team Familierecht

Petra (M.P.J.) Frederiks

Petra (M.P.J.) Frederiks

Advocaat/mediator

Petra (P.R.) Beishuizen

Petra (P.R.) Beishuizen

Advocaat/mediator/partner

Vragen over Scheiding?
Neem contact op met Petra (P.R.) Beishuizen

Bel mij terug:

Wij verwerken uw persoonsgegevens zoals beschreven in ons Privacy Statement.
(* verplichte velden)

/ Over ons

Onze advocaten verstaan het vak, zijn nuchter en oplossingsgericht. U kunt erop rekenen dat wij van toegevoegde waarde zijn.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Wij sturen periodiek een gratis nieuwsbrief met actualiteiten op juridisch gebied. Door uw e-mailadres in te vullen geeft u toestemming voor het ontvangen van onze nieuwsbrief. Deze toestemming kunt u altijd intrekken, door op de unsubscribe link te klikken onderaan de e-mails die u van ons ontvangt. Lees ons Privacy Statement voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.