ondernemingsrecht advocaat den haag

Aansprakelijkheid commissarissen

 • Meer dan 15 jaar ervaring
 • Middelgroot met 60 werknemers
 • Maatschappelijk betrokken

Contact opnemen

Wat kunnen onze ondernemingsrecht advocaten voor u betekenen?

Onze specialisten adviseren u graag over hoe u als commissaris uw taak dient uit te voeren. Daarnaast kunnen wij u bijstaan bij discussies en onderhandelingen  met de curator en/of schuldeisers indien u aansprakelijk wordt gesteld in uw hoedanigheid van commissaris. Mocht u onverhoopt in een procedure worden betrokken dan treden wij daarin graag op als uw advocaat.

Tot slot kunnen wij,  indien u als schuldeiser meent dat u benadeeld bent door het handelen van de raad van commissarissen van een vennootschap, voor u beoordelen wat de mogelijkheden zijn om  een commissaris aan te spreken voor de als gevolg daarvan door u geleden schade.

Meer informatie over aansprakelijkheid commissarissen 

Een commissaris van een onderneming heeft een grote verantwoordelijkheid en dient alert te zijn op de ontwikkelingen rond de onderneming.

Aansprakelijkheid van commissarissen kent dezelfde wettelijke regelingen als bestuurdersaansprakelijkheid, omdat met een zogenaamde schakelbepaling (artikel 2:259 BW), artikel 2:9 BW en 2:138/248 BW overeenkomstig van toepassing zijn verklaard (zie ook bestuurdersaansprakelijkheid).

Een commissaris dient te handelen met het inzicht en de zorgvuldigheid die mag worden verwacht van een commissaris die voor zijn taak berekend is en deze nauwgezet vervult. Uit de jurisprudentie volgt dat commissarissen in strijd handelen met deze norm indien zij:

 • niet betrokken zijn bij de vennootschap
 • niet doorvragen bij belangrijke kwesties
 • niet letten op een tegenstrijdig belang, niet toezien op de schending van de boekhoudplicht en/of tijdige publicatie van de jaarcijfers
 • te laat ingrijpen als het mis lijkt te gaan
 • onvoldoende kritisch zijn op de business- en acquisitieplannen die door het bestuur zijn opgesteld
 • onvoldoende toezicht houden op de naleving van statutaire vereisten
 • onvoldoende kennis en kwaliteit in de raad van commissarissen verenigen

Een goede verslaglegging van vergaderingen met bestuur en commissarissen is voor aansprakelijkheidsclaims van groot belang.

Onze advocaten zijn gevestigd in Den Haag

Bent u op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze ondernemingsrecht advocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij in heel Nederland.

Dit zeggen onze klanten over ons

score: 10

Het was een heel mooi loopbaan zaak
We waren eigenlijk bezig voor de Chavez aanvraag voor mijn moeder. Ik wil vertellen dat onze advocaten en de hele kantoor waren heel lief en hulpzaam. De klantenservice was heel hulpzaam en snel. En ze behandelen de klanten met heel mooi en lief en nette manier.En onze advocaat en de juristen daar waren heel precies in hun werk en scherp en heel netjes en goed georganiseerd en Ze geven ons de antwoorden op ons vragen heel goed en helder. Ik wil echt iedereen daar bedanken voor zijn hulp en moeite.

score: 10

Zeer kundig en meedenkend
Zonder jullie hulp had ik het nooit gered. Als ik vragen had kreeg ik vrijwel direct antwoord en de communicatie was daarom ook echt top. Jullie denken echt voor de klant. Kortom een dikke duim! Enorm bedankt! groetjes Jenny
 • Maatschappelijk betrokken
 • Flexibel
 • Meer dan 15 jaar ervaring
 • Middelgroot met 60 werknemers

Vragen over aansprakelijkheid commissarissen?

Neem contact op met Robbert (R.W.M.L.) Delissen